Zapri
Iskanje

Preden zaspite, naredite teh 5 korakov

Za vas piše:
Uredništvo
Objava: 21. 07. 2021 / 00:30
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.07.2021 / 15:37
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Preden zaspite, naredite teh 5 korakov

Preden zaspite, naredite teh 5 korakov
Molitev najpogosteje opravljamo zvečer pred spanjem. FOTO: Andrej Praznik.
Vsak človek stremi k temu, da bi napredoval. Še posebno dragocena je želja po razvijanju lastne osebnosti, želja po tem, da bi prepoznali svoje poslanstvo in mu sledili.

Eno od orodij, ki nam lahko pri tem pomaga, nam ponuja ignacijanska duhovnost. Gre za vrsto molitve, ki nam odpira oči, da lahko vidimo, kako je Bog prisoten in dejaven v našem vsakdanjiku. 

Pomaga nam, da se v vsakdanjih stvareh naučimo razločevati, kaj prihaja od dobrega in kaj od slabega. Predvsem ne gre za spremembo zunanjega vedenja, ampak za rast odnosa z Bogom, s tem pa hkrati tudi odnosa do sebe in z drugimi. 

Molitev najpogosteje opravljamo zvečer pred spanjem, vzame pa nam petnajst minut.

1. Korak hvaležnosti

Umirimo se. Nato se zavemo Božje navzočnosti v sebi in okoli sebe. Predstavljajmo si, da nas Bog gleda prijazno in dobrohotno. Spomnimo se pozitivnih stvari, ki smo jih bili danes deležni, in se zanje zahvalimo.

2. Korak prošnje za Svetega Duha

Prosimo za vodstvo Svetega Duha, da nam pomaga pri pregledu dneva. Tako bomo lažje spoznali pot, ki ji moramo slediti. Ker sami sebe težko vidimo v pravi luči, potrebujemo to pomoč od zunaj.

3. Korak pregleda minulega dneva

Z ljubečo pozornostjo pregledamo dan od ure do ure: dogodke, srečanja, delo, želje, misli, čustva … Z Bogom gledamo film svojega dneva. Preprosto samo gledamo in vse sprejemamo. Ne prepustimo se skušnjavi, da bi ocenjevali današnji dan ter iskali dobra in slaba dejanja. Dovolj je to, da samo pozorno opazujemo in zaznavamo, kar se nam je danes zgodilo.

4. Korak zahvaljevanja in obžalovanja

Po pregledu dneva in razločevanju vzgibov se zahvalimo za vse, kar nam je ta dan prinesel, še posebno za tisto, česar v začetku nismo zaznali in ozavestili. Nato izrazimo obžalovanje za svoje konkretne grehe v tem dnevu.

5. Korak odločitve za sodelovanje z Bogom

Odločimo se, v čem želimo bolj sodelovati z Bogom. Poskusimo mu izkazati večje zaupanje. Prosimo ga za tisto, kar je pomembno za našo duhovno rast v naslednjem dnevu. Lahko sklenemo z očenašem.

Pazimo na dve skušnjavi:

Ne smemo se prepustiti analiziranju ali celo skrupuloznosti – pretirani natančnosti, strogosti pri svojem ravnanju. Ne pozabimo, da je Božji pogled na nas ljubeč in usmiljen, ne pa policijski in sodniški.

Naj to ne bo le seznam opravil, ki jih je treba zvečer opraviti. Da se zavarujemo pred tem, se lahko opomnimo, da pregled opravljamo skupaj z Bogom. Tako bo ta molitev tudi bolj podobna pogovoru, ne toliko nalogi, ki jo moramo opraviti.


Prispevek je bil najprej objavljen na spletni strani Aleteia Slovenija. Avtorica prispevka je Anamarija Jere. 

Nalaganje
Nazaj na vrh