Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Duša, le pojdi z mano ... Kam na pobožnost križevega pota?

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 01. 03. 2024 / 06:00
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 04.03.2024 / 07:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Duša, le pojdi z mano ... Kam na pobožnost križevega pota?
Na fotografiji je molitev ob Geohelijevem križu na Zaplani. FOTO: Mohor Rihtaršič/arhiv Družine

Duša, le pojdi z mano ... Kam na pobožnost križevega pota?

V postnem času premišljujemo Kristusovo trpljenje v molitvi križevega pota. Premišljujemo o tem, kako je Jezusova pot na Golgoto podobna težkim trenutkom našega življenja in v molitvi prosimo Gospoda, da nam ostane blizu.

V številnih župnijah križev pot organizirajo na prostem. Morda se jim to nedeljo pridružite tudi vi. V prispevku boste našli nekaj krajev po Sloveniji, kjer se lahko sami ali z družino udeležite križevega pota. 

Hotiza: kjer so Danijela Halasa peljali v smrt

Na Hotizi je ob poti, po kateri so božjega služabnika Danijela Halasa 16. marca 1945 peljali v smrt, postavljen križev pot. Križi so izdelani iz umetnega kamna in so različnih oblik, tako da že oblika znamenja nakazuje vsebino. Znamenja tega križevega pota govorijo o Jezusovem trpljenju, spominjajo na Halasovo trpljenje in na trpljenje vsakega posameznika. Darove za križe so prispevali otroci, mladina, člani ŽPS, drugi verniki in duhovniki iz vse soboške škofije, pa tudi nekatere ustanove in posamezniki. Urejena je tudi okolica posameznega znamenja. Križev pot je v nedeljo, 3. aprila 2011, blagoslovil škof msgr. dr. Peter Štumpf.

To nedeljo, 3. marca, ob 16. uri vabljeni na križev pot v Hotizo na parkirišču pri prvem znamenju. Križev pot se bo zaključil s sklepom v Spominskem parku. Pripravlja ga dekanija Ljutomer.

Križev pot na Hotizi. FOTO: Anton Horvat 

Po ptujskih ulicah o trpljenju mesta

Vabilo na križev pot po Ptuju nam je posredovala Doroteja Emeršič: "Letos bo že desetič, ko se bomo Ptujčani napotili za križem po ptujskih ulicah in se spominjali trenutkov trpljenja našega mesta. Postaje na tej poti je obeležil naš rojak pokojni Jakob Emeršič v dramski pesnitvi Manjši in ponižani bratje, ki je služila za osnovo pri nastajanju besedila za Križev pot mesta Ptuja. 

Križev pot se začne pri cerkvi sv. Jurija, kjer obudimo spomin na prvega ptujskega mučenca sv. Viktorina. Druga postaja je ob obrambnem stolpu, kjer se spomnimo turških vpadov in strahu meščanov ob obleganju turške vojske. Nato gremo do kipa sv. Florijana in se spomnimo požarov, ki so pustošili po Ptuju v letih 1684, 1705 in 1744. Četrta postaja je pri Orfejevem spomeniku, ki je dolgo časa služil kot pranger ali sramotilni steber. Ob glavni ptujski ulici je več postaj, in sicer: ob hiši, ki je bila v 16. stoletju in še kasneje protestantska cerkev obžalujemo delitve v cerkvi, pri dominikanskem samostanu pa ukinjanje samostanov v času jožefinskih reform. Na tej poti je tudi stavba, v kateri so bili v času druge svetovne vojne zapori. Nato sledi molitev "slovenskih litanij", kajti pot do naslednje točke trpljenja ja kar dolga. Pri vodnem stolpu se spomnimo povodnji, ki so nekajkrat resno ogrozile mesto. Nato gre resnobna procesijo mimo narodnega doma, kjer so se leta 1908 zbrali zavedni narodnjaki, a so jih nestrpni nemškutarski someščani fizično napadli, kar je imelo posledice v širšem slovenskem prostoru, to so tako imenovani septembrski dogodki. Ob mimohodu stavbe, kjer je bila nekoč judovska sinagoga si pogledamo v oči, saj so bili tisti, ki so pregnali iz mesta Jude, zagotovo kristjani vsaj po imenu. Kuga je tudi vtisnila pečat v trpljenju mesta, spomnimo se je ob reliefu na hiši. Dvanajsta postaja, Jezusova smrt, se zgodi ob spominu na porušenje minoritske cerkve v januarju 1945. Nato sta še dve postaji: preganjanje vere in Cerkve v povojnih časih in tudi naša mlačnost. Verzi na posameznih postajah so vzeti iz pesniške zbirke Jakoba Emeršiča z naslovom Pozabljena spominjanja."

Križev pot na Ptuju bo 3. marca, ob 16. uri.  Začne se v cerkvi sv. Jurija, konča pa v župnijski cerkvi sv. Petra in Pavla. Besedilo bosta brala dramski igralec Pavle Ravnohrib in Branka Danilovič. 

Malečnik: možnost popolnega odpustka

V Malečniku križev pot molijo vsak petek pol ure pred sveto mašo v župnijski cerkvi ter ob nedeljah ob 15. uri ob Glaserjevih kapelah na Gorco z zaključkom v Marijini cerkvi z možnostjo prejema popolnega odpustka. »Zidane postaje (kapele) križevega pota na Gorco je dal leta 1847 postaviti župnik in častni kanonik Marko Glaser, leta 2006 pa so bile obnovljene. So posebna veduta naše župnije in kraja, prav nagovarjajoče pa so sedaj, ko močneje premišljujemo Jezusovo trpljenje,« so zapisali na Facebook strani župnije sv. Petra pri Mariboru - Malečnik.  

FOTO: Župnija sv. Petra pri Mariboru - Malečnik/FB 

Maribor: podajmo se na Kalvarijo

V februarju in marcu bo na mariborsko Kalvarijo vsako postno nedeljo potekal pobožnost križevega pota, ki se bo začela ob 15. uri pri spodnji kapeli. Maša pri Sv. Barbari na mariborski Kalvariji bo 24. marca, ob 15.45. Vsak postni petek pa bo ob pol sedmih zjutraj v mariborski stolnici križev pot za družine.

Šmarje pri Jelšah: navkreber do sv. Roka

Tudi v Šmarju pri Jelšah se lahko v postnem času vsako nedeljo ob 15. uri odpravimo na križev pot po znameniti Kalvariji, posuti s kapelicami, do cerkve sv. Roka. Križev pot se začne pri župnijski cerkvi.

Trška Gora v petek zvečer v soju bakel

Mladi iz novomeške dekanije se bodo tudi letos podali na skupno pot s križem v premišljevanju Jezusovega trpljenja. Križev pot bo potekal v petek, 1. marca, ob pol osmih zvečer pri šoli na Bajnofu. Ob siju bakel in molitvi rožnega venca se bodo povzpeli k trškogorski Mariji in molitveni večer sklenili v Njenem svetišču. V primeru slabega vremena bo molitev križevega pota potekala v cerkvi na Trški gori. Voditelj molitvenega večera pa je kaplan Janez Meglen.

FOTO: spletna stran Župnije NM - Šmihel 

Kočevski rog bo kraj molitve

V kočevski dekaniji na postne nedelje križev pot molijo v različnih cerkvah. V nedeljo, 3. marca, pa vabljeni v Kočevski rog, kjer se ob 15. uri začne molitev križevega pota ob postajah akademskega kiparja Staneta Jarma.

Molitev križevega pota v Kočevskem rogu. FOTO: M. M. Š.

S Prevala na Sveto Goro 

Vsako nedeljo v postnem času se lahko pridružite skupni molitvi križevega pota s Prevala na Sveto Goro, ki se bo začela ob 14.30.  Skozi ves postni čas ste pa tudi povabljeni, da kot posamezniki ali skupina, zmolite križev pot v svetogorski baziliki.

Tolmin: vabljeni na Mengore

V Tolminu vas vabijo k skupni molitvi križevega pota vsak postni petek zjutraj in zvečer ter nedeljo zvečer pri sveti maši. V Volčah in na Kamnem se bo molitev križevega pota odvijala ob petkih ob 18. uri, na Volarjih ob nedeljah ob 14. uri, na Ljubinju pa ob sredah ob 20. uri. Molitev križevega pota na Mengore bo od 1. do 5. postne nedelje ob 14.30 uri. Prvo postno nedeljo ga vodijo upokojenci (Tatjana Melink), drugo žene (Nadja Blažej), tretjo mladina (g. kaplan), četrto družine (Lenart Rutar) in peto možje (Miha Mežnar). Vabljeni, da se odzovete na njihovo vabilo ali pa se sami velikodušno ponudite za sodelovanje.

Smlednik: slikovita kalvarija

Znamenita in slikovita Kalvariji pod Smledniškim gradom v postnem času vsako nedeljo vabi k molitvi križevega pota. Molivcem se lahko ob vznožju hriba pridružimo 3., 10. in 17. marca ob 14. uri, v primeru dežja pa v župnijski cerkvi v Smledniku. Na šesto postno nedeljo (24. marca) bo križev pot v vsakem primeru v cerkvi. Na veliki petek pa bo križev pot na Kalvariji ob 15. uri.

Kalvarija, nad njo pa Smledniški grad. FOTO: Andreja Urbanec

Boste tudi v vaši župniji molili križev pot? Pošljite nam fotografije in kratek zapis! Z veseljem bomo objavili na naši spletni strani! Naslov je: splet@druzina.si

Nalaganje
Nazaj na vrh