Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Križev pot v Lizboni: Jezus prihaja, da nam obriše solze

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 05. 08. 2023 / 09:00
Oznake: Mladi, Papež, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.08.2023 / 08:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Križev pot v Lizboni: Jezus prihaja, da nam obriše solze
Osrednji lizbonski park Edvarda VII. je bil množično obiskan za Frančiškovo večerno molitev križevega pota, enega najbolj slovesnih dogodkov v celodnevnem shodu. FOTO: Bárbara Vitória/JMJ 2023

Križev pot v Lizboni: Jezus prihaja, da nam obriše solze

Papež Frančišek je tretji dan obiska v Lizboni na Svetovnem dnevu mladih vodil slovesno molitev križevega pota. Nagovoril je več kot milijon mladih. V lizbonskem parku Edvarda VII. je papež vedno znova spominjal mlade, da Jezus še danes hodi z nami, poln ljubezni in upanja za vsakega izmed nas.

»Danes boš hodil z Jezusom,« je dejal papež Frančišek na začetku križevega pota, ki je bil vrhunec včerajšnjega praznovanja. Papež je mladim dejal, da je, »ko je bil med nami Jezus, hodil, ozdravljal bolne, skrbel za uboge in delal pravičnost. Pridigal je in nas učil«. Toda, je rekel papež, »pot, ki je najbolj vrezana v naša srca, je ravno križev pot. Tukaj smo, da jo obnovimo z molitvijo«.

Papež Frančišek med slovesno molitvijo križevega pota. FOTO: Sebastião Roxo/JMJ 2023

Križev pot je spremljala tradicionalna in sodobna glasba ter niz podob, ki predstavljajo vsako postajo. Ustvaril jih je jezuitski umetnik p. Nuno Branco. Na različnih točkah križevega pota so mladi iz Portugalske, Španije in Združenih držav podelili lastna pričevanja o trpljenju, upanju in ljubezni. 

Križev pot v lizbonskem parku Edvarda VII. FOTO: Sebastião Roxo/JMJ 2023

»Beseda je meso postala«

Papež Frančišek je vztrajal: »Jezusova pot je Bog, ki izhaja iz sebe, da hodi med nami.« Spomnil je na zmagoslavne besede z začetka Janezovega evangelija: »Beseda je meso postala in hodila med nami.« Papež je nato mlade povabil k razmišljanju o stvareh, ki prinašajo žalost v njihova življenja. Spomnil jih je, da je »Jezus z nami«. Povabil je mlade, naj svoje žalosti delijo z Jezusom v tišini svojega srca.

Domen Permozer je v fotografski objektiv ujel nekaj foto utrinkov. 

Jezus prihaja, da nam obriše solze

Po minuti tišine je papež Frančišek mlade spomnil, da »Jezus s svojo nežnostjo briše naše skrite solze« in je vedno prisoten, da razbremeni našo osamljenost, strahove in nas napolni s tolažbo. Z minuto molka je mlade še enkrat pozval, naj razmislijo o lastnem trpljenju, tesnobi in bedi, pa tudi o »želji, da bi se duša spet nasmehnila«. Zaključil je s tolažilnimi besedami in se ponovno osredotočil na Jezusa, ki hodi križu naproti in na križu umira.

Mladi romarji na križevem potu. FOTO: Domen Permozer 

Teme za tokratni križev pot na Svetovnem dnevu mladih, ki so jih predlagali mladi sami, so se ukvarjale z ranami in slabostmi, ki so prisotne v življenju današnjih mladih, vključno z revščino, samoto, nestrpnostjo, uničenjem stvarstva in odvisnostjo.

Iskanje moči v Jezusu

Povezovanje sodobnih slabosti s 14 postajami križevega pota je bilo namenjeno ustvarjanju globoke molitve, skozi katero lahko vsakdo prepozna moč in motivacijo, ki jo prejme od Jezusa, tako v luči kot v temi svojega življenja.

Nalaganje
Nazaj na vrh