Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež pozdravil mlade na SDM: V Cerkvi je prostor za vse

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 04. 08. 2023 / 07:00
Oznake: Mladi, Papež, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2023 / 10:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež pozdravil mlade na SDM: V Cerkvi je prostor za vse
Romarji iz celega sveta so papeža pozdravili s širokimi nasmehi, glasnimi vzkliki in odprtimi srci. FOTO: JMJ Lisboa 2023

Papež pozdravil mlade na SDM: V Cerkvi je prostor za vse

Udeleženci svetovnega dneva mladih v Lizboni so z včerajšnjo slovesnostjo v parku Eduardo VII uradno izrekli dobrodošlico težko pričakovanemu gostu, papežu Frančišku. Drugi dan svojega obiska na Portugalskem je papež nagovoril več kot 1,5 milijona mladih. Mlade je spomnil, da Bog vsakega izmed nas kliče po imenu, ker ljubi vsakega človeka.

Papež Frančišek je vodil pozdravno slovesnost ob 37. svetovnem dnevu mladih v Lizboni in mlade z vsega sveta spomnil, da Bog vsakega izmed nas kliče po imenu, ker ljubi prav vsakega človeka. »Na začetku zgodbe našega življenja, pred morebitnimi talenti, pred vsemi sencami ali ranami, ki jih morda nosimo v sebi, se imenujemo. Poklicani smo, ker smo ljubljeni. V Božjih očeh smo dragoceni otroci in vsak dan nas kliče, da bi nas objel in spodbudil, da bi iz nas naredil edinstveno in izvirno mojstrovino,« je v uvodnem nagovoru povedal papež Frančišek. 

Papež pozdravlja množico, zbrano v parku Eduardo VII. FOTO: JMJ Lisboa 2023

Dobrodošlica, polna živahnosti in topline 

Papežev prihod je obogatil živahen spektakel barv in zvoka. Nastopilo je 50 mladih iz 21 različnih držav ter zbor in orkester SDM. Sodelovali so številni glasbeniki, ki so predstavili portugalsko kulturo. 

Spektakel barv in zvoka. FOTO: JMJ Lisboa 2023

Zanimiva dopolnitev letošnje otvoritvene slovesnosti je bila koreografska izvedba glasbenih besedil v portugalskem znakovnem jeziku, ki je spodbudila sodelovanje tudi tistih s težavami s sluhom. Po prihodu papeža Frančiška je skupina mladih prebrala izbore iz pisem, ki jih je napisala igralska zasedba in predstavljajo tisoče pisem, ki jih papež prejme vsak dan. Pisma so izpostavila vprašanja in skrbi mladih z vsega sveta, mnogi so prosili za nasvet in molitev za svoje družine, države in lokalne Cerkve.

Dragi prijatelji, niste tukaj po naključju. Gospod vas je poklical, ne samo v teh dneh, ampak od samega začetka vaših dni. (Papež Frančišek)

»Vsi, vsi, vsi!«

Pozdravna slovesnost se je nadaljevala s povorko zastav iz vseh držav, zastopanih na Svetovnem dnevu mladih, ki jo je spremljala izvirna pesem »Um Dia de Sol«, ki jo je posebej za to priložnost priredil Héber Marques. Pesem poudarja željo po praznovanju vere v Jezusa. Papež Frančišek je v razmišljanju ob evangeliju toplo pozdravil mlade: »Na tem svetovnem dnevu mladih pomagajmo drug drugemu prepoznati to temeljno resničnost: Naj bodo ti dnevi živahni odmevi Božjega klica ljubezni.« 

Domen Permozer je v fotografski objektiv ujel nekaj utrinkov z živahne dobrodošlice.

Kristusova Cerkev, je nadaljeval papež, je »skupnost poklicanih«, ne skupnost najboljših ljudi; namesto tega smo vsi grešniki, vsi imenovani »takšni kot smo, s svojimi težavami in omejitvami.« Papež Frančišek je vztrajal: »V Cerkvi je prostor za vse,« in dodal, da je Jezus to jasno izrazil v evangelijih, kjer so vsi poklicani: »mladi in stari, zdravi in bolni, pravični in grešniki: »Vsi , vsi, vsi, vsi!« Papež je pozval množico, naj ponavlja za njim: »Vsi, vsi, vsi!« 

»Postavljanje vprašanj je dobro«

Papež je vedno znova poudarjal, da jih Bog ljubi, zato je mladim dejal, naj se nikoli ne naveličajo prihajati k Bogu z vprašanji. »Postavljanje vprašanj je dobro,« je rekel, »pogosto je boljše kot dajanje odgovorov, kajti tisti, ki postavljajo vprašanja, ostanejo nemirni, nemir pa je najboljše zdravilo.« 

Papež med nagovorom množice romarjev. FOTO: Domen Permozer 

Papež je slovesnost zaključil: »Ne bojte se, bodite pogumni, pojdite naprej, vedoč, da smo ljubljeni.« Ko je sveti oče ob zaključku otvoritvene slovesnosti zapustil oder, so v lizbonskem parku Edvarda VII. odmevale melodije letošnje himne Svetovnega dneva mladih, »Há Pressa no Ar«. 

Nalaganje
Nazaj na vrh