Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Lizbonski val« slovenskih romarjev in nadškofa Cvikla

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 04. 08. 2023 / 17:00
Oznake: Mladi, Svet, Vera
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.08.2023 / 18:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Lizbonski val« slovenskih romarjev in nadškofa Cvikla
Na katehezah skupaj z nadškofom Alojzijem Cviklom zbranih več kot 500 slovenskih mladih romarjev. FOTO: Domen Permozer

»Lizbonski val« slovenskih romarjev in nadškofa Cvikla

Danes so se zaključile slovenske kateheze v župnijski cerkvi Igreja Paroquial de Santa Joana Princesa. Na katehezah se je več kot 500 mladih romarjev zbiralo tri dni in imelo pester slovenski program, ki ga je pripravila Katoliška mladina. Mladi so prepevali, molili, prebirali odlomke iz svetega pisma in premišljevali o prebranem. Danes so mladi pristopili tudi k sveti spovedi. Mlade so spremljali številni slovenski duhovniki in mariborski nadškof Alojzij Cvikl.

Na začetku tretjega dneva katehez sta napovedovalca Klemen Kraševec in Ana Pučnik mlade poklicala k sodelovanju pri skupinski koreografiji, ki sta ju napovedovalca poimenovala »Lizbonski val«. Mladi v prvi vrsti so začeli z dvignjenimi rokami vstajati in takšna koreografija se je nadaljevala vse do zadnje vrste. Vzklikali so »Živel Frančišek«.

Nadaljevali so z uvodnim slavljenjem, ki je bil sestavljen iz mnogih slavilnih pesmi. Tekom vseh katehez je druženje popestril Bend SDM in mladinski pevski zbor. 

»Bodimo pogumni, da odložimo tisto, kar nas teži« 

Klemen je mlade povabil k razmišljanju: »Dobro Bog! Hvala, da si nas zbral tukaj. Hvala ti za naš spanec, čeprav je bil morda prekratek. Hvala, da nam daješ moč za romanje po lizbonskih ulicah. Hvala ti za vse prijatelje, ki to veliko izkušnjo delijo z nami. Bog hvala ti za vse duhovnike, od katerih prejemamo svete zakramente. Gospod hvala ti za milost tvojega usmiljenja. Pomagaj nam, da bomo pogumni. Da bomo pogumni, ko bo čas, da se postavimo v vrsto za spoved. Da bomo pogumi, da odložimo pred Jezusov križ vse tisto, kar nas zadržuje, kar nas tišči k tlom, vse tisto, kar nas dela nesvobodne.«

Klemen Kraševec in Ana Pučnik. FOTO: Domen Permozer 

S tem nagovorom je Klemen mlade povabil, da se udeležijo spovedi in poudarjal, da naj jih ne bo strah in, da naj bodo pogumni.

Z vsakim dnem znova in z vsako spovedjo znova zavedam, kako zelo ljubljeni smo in neglede na naše napake, nas ima On še vedno najrajši. (Ana Pučnik)

Povprašali mlade, kateri je bil njihov najboljši trenutek na Svetovnem dnevu mladih. In z veseljem vam predstavljamo iskreno izpoved enega izmed udeležencev - Aleksa Birsa Jogan.

Alojzij Cvikl: Smo kapljica v morju, a svet bi bil brez nas prikrajšan

Ob zaključku slovenskih katehez je spregovoril tudi mariborski nadškof Alojzij Cvikl: »Vsak dan smo naredili korak naprej. Danes na spravni dan smo doživeli ravno to, da smo pred Gospoda prinesli to, kar smo. Svojo grešnost, svojo krhkost in ko se Gospod umili naših grehov gremo lahko naprej. Takrat lahko oznanjamo to, v kar nas tudi vabi papež, da vstanemo in gremo na pot in postanemo pričevalci veselja, upanja in novega. In ravno to se je rojevalo tukaj.«

Zahvala vsem sodelujočim

Duhovnik Matevž Mehle se je ob zaključku zahvalil duhovniku in vsem prostovoljcem. Velik hvala je namenil tudi vsem, ki so na kakršenkoli način pomagali ustvarjati slovenske kateheze. Posebno se je zahvalil Klemnu Kraševcu in Ani Pučnik, ki sta povezovala slovenske kateheze. Zahvalil se je vsem pričevalcem, pridigarjem, katehetom, duhovnikom, bogoslovcem, ministrantom, organizatorjem, ozvočevalnem, fotografom, snemalcem, bendu SDM in pevskemu zboru. Med njimi je sledila posebna zahvala nadškofu Alojziju Cviklu, da si je vzel teden časa za mlade romarje.

Nalaganje
Nazaj na vrh