Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsednica Državnega zbora bi poučevala Cerkev

Za vas piše:
Sebastijan Valentan
Objava: 31. 05. 2022 / 22:06
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.06.2022 / 09:25
Predsednica Državnega zbora bi poučevala Cerkev
Doktor kanonskopravnih znanosti in župnik v Malečniku dr. Sebastijan Valentan. FOTO: Tatjana Splichal

Predsednica Državnega zbora bi poučevala Cerkev

V javnosti odmevajo besede nove predsednice Državnega zbora, Urške Klakočar Zupančič, ki se nanašajo na vlogo Katoliške cerkve v slovenski javnosti. Klakočar Zupančičeva je v intervjuju za tednik Mladina v ostrem tonu dejala, da morata biti država in Cerkev ločeni ter da je ločitev države od Cerkve civilizacijska pridobitev zahodne civilizacije. Po njenem mnenju glede tega ne sme biti popuščanja. V nadaljevanju Cerkvi in vernikom prebere še nekaj levitov.

Tako ostre in enostranske besede so v neki odprti, demokratični družbi zaskrbljujoče, posebej še, ker jih izreka predsednica Državnega zbora. Morda gospa še ni imela dovolj časa, da bi prebrala Zakon o Državnem zboru, ki v 4. členu določa, da slednji pri svojem delu zagotavlja načelo odprtosti. Predsednica Državnega zbora bi morala to načelo prva spoštovati.

Omenjeno načelo je v nasprotju z načelom izključevalnosti kogarkoli iz družbe, pa najsibo to gasilsko društvo, civilna iniciativa ali pa Katoliška cerkev. Samo zato, ker je bil v slovensko ustavo vnesen člen o ločitvi države in verskih skupnosti, še ne pomeni, da je to edina zveličavna »civilizacijska pridobitev zahodne civilizacije«. S pojmom civilizacijske pridobitve velja biti previden. So v Lihtenštajnu, Angliji, na Švedskem ali pa denimo na Cipru civilizacijsko zaostali, ker imajo državno Cerkev oziroma njihove ustavne ureditve ne poznajo načela ločenosti države in verskih skupnosti? Če bi na vprašanje odgovorili...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh