Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsednik države želi postati tudi Andrej Magajna

Za vas piše:
M. M.
Objava: 18. 08. 2022 / 14:53
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2022 / 14:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predsednik države želi postati tudi Andrej Magajna
Predsednik neparlamentarne stranke Nova socialdemokracija Andrej Magajna. FOTO: Bor Slana/STA

Predsednik države želi postati tudi Andrej Magajna

Predsednik stranke Nova socialdemokracija Andrej Magajna je napovedal, da bo kandidiral za predsednika države, in sicer s podporo omenjene neparlamentarne stranke in 3000 podpisi volivcev.

Pri zbiranju bo pomagalo 300 ljudi, naloga vsakega pa bo, da zbere 10 podpisov. To bo sicer po besedah Magajne težko. Na današnji predstavitvi ni razkril, ali ga bo pri kandidaturi podprla še kaka druga stranka.

Korupcija, politično kadrovanje …

Magajna je na novinarski konferenci dejal, da so ključni problemi v Sloveniji demokratični deficit, nedelovanje nadzornih institucij in korupcija, ki bi jih moral prepoznati vsak predsednik države in nanje opozarjati: »Ne govoriti, da rabimo zeleni preboj, trajnostni razvoj, digitalizacijo in tako naprej. Teh floskul je polno,« je dejal in dodal, da te besede nič ne pomagajo, če kandidati ne uvidijo ključnih problemov, poroča STA.

Ti so po njegovih besedah korupcija, politično kadrovanje, volilni sistem in nedelovanje nadzornih institucij ter občutek ljudi, da na oblast nimajo vpliva. Če bo izvoljen bo sestavil posvetovalni svet oziroma svet modrecev, ki bodo o teh temah debatirali.

Pomen neodvisnih medijev

Opozoril je na nujnost neodvisnih medijev, ki imajo ključno vlogo pri nadzoru nad državnimi institucijami. »Mediji imajo zelo pomembno vlogo, da se tudi drugi nadzorni organi aktivirajo,« je nadaljeval in dodal, da se bo, tudi če ne bo izvoljen, boril za spremembo zakona o volilni kampanji, saj meni, da kandidati niso enakopravno obravnavani.

Zbiranje podpore volivcev, poslancev oziroma političnih strank kandidatkam in kandidatom na volitvah predsednika republike bo potekalo od 22. avgusta do vključno 28. septembra.

Predsednik države mora biti povezovalen

Glede kandidatov, ki so že napovedali svojo kandidaturo na predsedniških volitvah meni, da so v redu. »Samo premalo izpostavljajo ključne probleme, kot je korupcija,« je dejal. Po njegovih mnenju mora biti predsednik republike povezovalen, zato mu je tudi všeč predsednik Borut Pahor, ki skuša iskati ravnotežje med vsemi stranmi.



Nalaganje
Nazaj na vrh