Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsednik Pahor sprejel srbskega kolega

Za vas piše:
A. R.
Objava: 18. 04. 2022 / 19:05
Oznake: Politika, Slovenija, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 18.04.2022 / 19:13
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predsednik Pahor sprejel srbskega kolega
Stisk rok slovenskega predsednika Boruta Pahorja in srbskega kolega Aleksandra Vučića. FOTO: Kabinet PR/Twitter

Predsednik Pahor sprejel srbskega kolega

Na povabilo predsednika Boruta Pahorja se v Sloveniji na delovnem obisku mudi srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Predsednika sta se sestala na delovni večerji v dvorcu Zemono v Vipavi. Tema pogovorov so aktualna vprašanja v regiji in Evropi, so sporočilli iz Pahorjevega kabineta.

Pahor je srbskemu predsedniku Vučiću v začetku meseca v telefonskem pogovoru čestital za vnovično izvolitev na predsedniški položaj. Ob tej priložnosti sta poudarila pomen medsebojnega zaupanja ter nadaljevanja odličnih odnosov med državama.

Pahor in Vučić sta se nazadnje sešla novembra lani v Beogradu, kjer je Pahor vnovič poudaril podporo vstopu držav Zahodnega Balkana v EU. Ocenil je, da je proces prepočasen, zaradi česar se znova krepijo politike nacionalizmov in sprememb meja, ki ogrožajo mir in varnost.

Srbija, ki velja za tradicionalno rusko zaveznico, je sicer tarča kritik Zahoda, saj se ni pridružila sankcijam proti Rusiji zaradi invazije na Ukrajino. Vučić je zatrdil, da tega ne namerava storiti niti v prihodnje, poroča STA.

Srbija je sicer v Generalni skupščini ZN glasovala za izključitev Rusije iz Sveta ZN za človekove pravice. Po pojasnilih Vučića je tako glasovala zaradi velikih pritiskov, saj da je bil Beograd žrtev groženj in izsiljevanja v obliki paketa sankcij in zaustavitve evropske poti. Kot je poudaril, ne bodo obrnili hrbta Rusiji, a obenem ostajajo na evropski poti.

Na Zahodu se medtem krepijo bojazni, da bi oboroževanje Srbije s strani Kitajske in Rusije lahko ogrozilo že tako krhek mir na Balkanu, posebej na Kosovu, ki ga Srbija ne priznava kot neodvisne države.

Kupi v trgovini

Za notranjo osvoboditev
Družbena vprašanja
14,94€
Nalaganje
Nazaj na vrh