Zapri
Iskanje

Predsednik Pahor v Bologni na forumu o medkulturnem in medverskem dialogu

Za vas piše:
M. M. Š. / STA
Objava: 12. 09. 2021 / 18:41
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 12.09.2021 / 18:44
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Predsednik Pahor v Bologni na forumu o medkulturnem in medverskem dialogu

Predsednik Pahor v Bologni na forumu o medkulturnem in medverskem dialogu
Predsednik republike Slovenije Borut Pahor FOTO: Tatjana Splichal
Predsednik republike Borut Pahor se je danes v Bologni udeležil foruma skupine G20 o medkulturnem in medverskem dialogu.

V slavnostnem govoru je opozoril, da so ena od družbenih ran, ki jih je nujno treba pozdraviti, delitve, posebej politične in ideološke. Predlagal je tudi srečanje visokih verskih predstavnikov z območja Zahodnega Balkana.

Po Pahorjevih besedah je splošno razumevanje dialoga v zadnjem času postalo omejeno na pravico do izražanja lastnega mnenja. »Ni občutka spoštovanja do različnih stališč in prizadevanja, da bi jih zbližali,« je opozoril predsednik.

Predsednik Pahor je spomnil, da ustavno načelo ločitve Cerkve od države ne prepoveduje konstruktivnega dialoga med političnimi institucijami države in verskimi oblastmi.

Prepričan je, da je treba dvigniti raven kulture dialoga, »ki se je nevarno poslabšala s širjenjem nestrpnega, žaljivega in celo izključujočega sovražnega govora«. Konstruktivno sodelovanje je možno le s pomočjo dialoga, sodelovanje pa je edini način za doseganje mirnih rešitev problemov, je še dejal slavnostni govornik Pahor.

Spomnil je tudi, da ustavno načelo ločitve Cerkve od države ne prepoveduje konstruktivnega dialoga med političnimi institucijami države in verskimi oblastmi.

Predsednik Pahor verjame, da je tak dialog izjemnega pomena, posebej v trenutnih razmerah, zato se je zavzel za srečanje visokih verskih predstavnikov z območja Zahodnega Balkana.

Krajše srečanje predsednika Pahorja in predsednika Evropskega parlamenta Sassolija

V prologu pred slovesnostjo ob odprtju Foruma je z nagovorom nastopil tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli. S predsednikom Pahorjem sta ob tem imela krajše srečanje, na katerem sta govorila o slovenskem predsedovanju Svetu Evropske unije in o nekaterih aktualnih vprašanjih EU in njene prihodnosti, so sporočili iz urada predsednika republike.

V Bologni so obhajali tudi spominsko bogoslužje za žrtve, ubite med molitvijo v cerkvah različnih veroizpovedi po vsem svetu.

Sinoči se je Pahor udeležil slovesnosti v spomin na žrtve, ubite med molitvijo v cerkvah različnih veroizpovedi po vsem svetu. Spominsko slovesnost so priredili v baziliki sv. Štefana, sveto mašo je daroval bolonjski nadškof, kardinal Matteo Zuppi.

Forum zaseda med 12. in 14. septembrom 2021 v Bologni v sklopu predsedovanja Italije skupini G20. Leta 2014 je bil ustanovljen kot prostor rednega dialoga med visokimi verskimi predstavniki in političnimi voditelji o aktualnih mednarodnih razmerah, z namenom miroljubnega sožitja in s poudarkom na ciljih trajnostnega razvoja Združenih narodov.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh