Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsednik Pahor na uradnem obisku v Luksemburgu

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 14. 11. 2021 / 10:13
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.11.2021 / 11:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predsednik Pahor na uradnem obisku v Luksemburgu
Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor FOTO: Tatjana Splichal

Predsednik Pahor na uradnem obisku v Luksemburgu

Predsednik republike Borut Pahor danes začenja dvodnevni delovni obisk v Luksemburgu, namen katerega je poglobitev političnega dialoga in sodelovanja med državama.

Predsednik Pahor se bo v okviru obiska med drugim srečal z velikim vojvodo Henrijem, pa tudi s predsednikom vlade Xavierjem Bettelom in številnimi drugimi visokimi predstavniki države, poroča STA. 

Kot je predsednik sporočil na družbenem omrežju Twitter, se je dopoldne že sestal z nekdanjim predsednikom Evropske komisije in nekdanjim predsednikom luksemburške vlade Jean-Claudom Junckerjem. V pogovoru sta izmenjala stališča o najaktualnejših vprašanjih Evrope, predsednik republike pa je »legendo evropske politike« Junckerja povabil na obisk v Slovenijo »na pogovor o evropski prihodnosti, kar je Juncker z veseljem sprejel«.

Predsednik Pahor je nekdanjega luksemburškega premierja Jean-Clauda Junckerja povabil na obisk v Slovenijo.

Glavni del obiska predsednika Pahorja čaka v ponedeljek, ko se bo na pogovorih najprej sestal z zunanjim ministrom Jeanom Asselbornom in nato še s predsednikom parlamenta Fernandom Etgenom.

Sledil bo obisk v veliki vojvodski palači, kjer bo predsednika Pahorja sprejel veliki vojvoda Henri, predsednik republike pa se bo srečal tudi z luksemburškim princem Jeanom in predsednikom ter ustanoviteljem foruma Crans Montana Jean-Paulom Carteronom. 

Ob tej priložnosti bo na posebni slovesnosti prejel listino, s katero bo postal sopredsednik častnega odbora svetovne diplomatske akademije, ki deluje v okviru foruma Crans Montana. Častnemu odboru bosta skupaj predsedovala predsednik Pahor in princ Jean de Nassau, listino pa bo Pahorju podelil Carteron.

Zadnji obisk med državama na najvišji ravni je bil leta 2001, ko je v Slovenijo na uradni obisk pripotoval veliki vojvoda Luksemburga Henri v prvem letu svojega vojvodstva.

Namen obiska predsednika republike je prispevati k poglobitvi političnega dialoga in sodelovanja med Slovenijo in Luksemburgom v dvostranskih, evropskih in večstranskih odnosih. Zadnji obisk med državama na najvišji ravni je bil leta 2001, ko je v Slovenijo na uradni obisk pripotoval veliki vojvoda Luksemburga Henri v prvem letu svojega vojvodstva.

Nalaganje
Nazaj na vrh