Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predsednik in premierka Finske v skupni izjavi podprla članstvo v Natu

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 12. 05. 2022 / 11:54
Oznake: Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.05.2022 / 12:14
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predsednik in premierka Finske v skupni izjavi podprla članstvo v Natu
Finska premierka Sanna Marin. FOTO: Twitter

Predsednik in premierka Finske v skupni izjavi podprla članstvo v Natu

Finski predsednik Sauli Niinistö in premierka Sanna Marin sta podprla članstvo Finske v zvezi Nato. V današnji skupni izjavi sta se zavzela, da mora Finska čim prej zaprositi za članstvo v zavezništvu.

»Članstvo v Natu bi okrepilo varnost Finske. Kot članica Nata bi Finska okrepila celotno obrambno zavezništvo. Finska mora nujno zaprositi za članstvo v Natu,« sta poudarila predsednik in premierka.

Tako Niinistö kot Marinova sta izrazila upanje, da bodo v prihodnjih nekaj dneh storjeni vsi potrebni uradni koraki v smeri te odločitve. Uradno odločitev bo predvidoma v nedeljo sporočil poseben odbor. Anketa finske javne radiotelevizijske družbe Yle je pokazala, da vstop v Nato podpirajo več kot tri četrtine Fincev (76 odstotkov), poroča STA. V preteklih letih se je delež podpornikov vstopa v Nato na Finskem gibal le med 20 in 30 odstotki.

Finska si z Rusijo deli 1300 kilometrov kopenske meje.

Odločitev kmalu tudi na Švedskem 

Javna podpora članstvu v Natu v zadnjih tednih narašča tudi na Švedskem, čeprav je ta nižja kot na Finskem. Vstopu je naklonjena le polovica Švedov. Podporo članstvu Finske in Švedske je sicer že izrazilo več držav, tudi zveza Nato, temu pa močno nasprotuje Rusija, ki že napoveduje svojo obrambo v regiji.


Nalaganje
Nazaj na vrh