Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predstavitev publikacij Teološke fakultete

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 06. 12. 2018 / 09:35
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 10:59
Ustavi predvajanje Nalaganje

Predstavitev publikacij Teološke fakultete

V sredo, 5. decembra, so na Teološki fakulteti v Ljubljani predstavili letošnjo bero knjig in priročnikov.

V sredo, 5. decembra, so na Teološki fakulteti v Ljubljani predstavili letošnjo bero knjig in priročnikov.


Dekan Teološke fakultete dr. Robert Petkovšek se je spomnil nedavno umrlega Alojza Rebule.

Predstavljene publikacije so v Sloveniji ali tujini izdali predavatelji, zaposleni na Teološki fakulteti. Predstavili so tudi znanstvene serijske publikacije, ki jih izdaja Teološka fakulteta.

Uvodoma smo poslušali odlomek iz dramske uprizoritve Pilatova žena iz romana Savlov demon Alojza Rebule. Tudi Dekan Teološke fakultete dr. Robert Petkovšek se je spomnil na tega nedavno umrlega pisatelja. Predstavitev publikacij je vodil prodekan Teološke fakultete dr. Stanislav Slatinek.

Bera v letošnjem letu je bogata. V zbirki Acta Ecclesiastica Sloveniae je izšla knjiga Tanje Martelanc Kapucini in njihova arhitektura na Slovenskem. V zbirki Redovništvo na Slovenskem je izšla knjiga dr. Bogdana Kolarja Redovniki in redovnice na Slovenskem. Oris zgodovine redovništva na Slovenskem v 50 slikah (Inštitut za zgodovino Cerkve na Teološki fakulteti, Salve).

V zbirki Znanstvena knjižnica je izšlo šest knjig: dr. Stanislav Slatinek je avtor knjige Velikodušna ljubezen. Pot do zakonske sreče, dr. Janez Juhant Človek, religija, nasilje in kultura miru. Duhovno-psihološka študija človeka, dr. Luka Trebežnik Med nihilizmom in mesijanizmom. Derridajeva filozofija religije, zbornik Janez Evangelist Krek – sto let pozneje (1917–2017) pa je uredil dr. Matjaž Ambrožič.


Dr. Miha Šimac je predstavil svojo avtorsko bero: knjigo Pod cesarskim orlom. Šentrupert na Dolenjskem v času prve svetovne vojne in sodelovanje pri izdaji zbornika Boštjan Olip. Dnevnik 1914–1918.

Avtor dveh knjig je dr. Christian Gostečnik: Bolečina ločenosti ter Psihoanaliza in sakralno izkustvo (njuni sozaložniki so Brat Frančišek, Teološka fakulteta, Frančiškanski družinski inštitut). V zbirki Priročniki Teološke fakultete je izšla knjiga dr. Branka Kluna Metafizika. Izbrana poglavja.

Dr. Samo Skralovnik je predstavil znanstveno revijo Edinost in dialog (številka 1–2, 2017), ki jo izdajata Inštituta Stanka Janežiča za dogmatično, osnovno in ekumensko teologijo ter religiologijo in dialog Teološke fakultete Univerze v Ljubljani. Letos je revija obeležila 50-letnico ustanovitve Enote Teološke Fakultete UL v Mariboru (1968–2018) s predstavitvijo znanstvenega in pedagoškega dela ustanov ter profesorjev Enote – s hkratnim razmislekom o sodobnih izzivih teologije, o njenem mestu na univerzi, v znanosti, kulturi in v družbi (zvezek s prispevki na to temo je pred izidom).


Dramska uprizoritev Pilatova žena iz romana Savlov demon Alojza Rebule.

Dr. Samo Skralovnik je predstavil tudi katalog, ki spremlja razstavo Od puščave do mize, biblične arheološke zbirke Teološke knjižnice Maribor ob 50. obletnici Enote v Mariboru, Teološke fakultete Univerze v Ljubljani. Razstavo so pripravili s Centrom judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor. Razstava in katalog interdisciplinarno povezujeta arheološke, zgodovinske in teološke vidike. Nastala sta v sodelovanju biblicista dr. Sama Skralovnika, glavnega avtorja, arheologov Aleksandre Nestorović in Andreja Preložnika ter zgodovinarja Borisa Hajdinjaka.

Podrobneje bomo publikacije predstavili na spletni in v tiskani Družini. Več tudi v priponki.

Teološka fakulteta, publikacije 2018.pdfTeološka fakulteta, publikacije 2018.pdf

Fotografije: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh