Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predstavljamo vam župnijo sv. Cecilija v Celju

Objava: 14. 03. 2018 / 13:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 16.03.2018 / 11:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predstavljamo vam župnijo sv. Cecilija v Celju

Predstavljamo vam župnijo sv. Cecilija v Celju

Pred 400 leti je bila posvečena cerkev sv. Cecilije v Celju, v župniji, v središču katere je samostansko življenje.

Pred 400 leti je bila posvečena cerkev sv. Cecilije v Celju, v župniji, v središču katere je samostansko življenje kapucinov. Župljane nagovarja pričevanje življenja bratov Rafaela Jenka, Metoda Benedika, Primoža Kovača in Marjana Gačnika v bratstvu, da živijo in pričujejo kot skupnost. Na Cecilijinem hribu domujejo tudi sestre frančiškanke Marijinih misijonark (FMM).



Ker je danes temeljni problem v družbi kriza odnosov, kot ugotavlja br. Marjan, in ljudje ne zdržijo drug z drugim, je način življenja v skupnosti pričevanje, ki spodbuja, da se ozremo naokoli in se obrnemo k drugemu.

Prostor dajejo laikom

V župniji so vidni premiki, v zadnjih letih dajejo prostor laikom, razkriva br. Marjan Gačnik, že trinajsto leto župnik pri sv. Ceciliji v Celju. Tako so v zadnjih letih nastale: zakonska skupina, skupina mož, skupina žena, skupina razvezanih, okrepil in pomladil se je Frančiškov svetni red, zaživela je Karitas in so zelo dejavni. Čeprav se nekateri ne čutijo tako cerkveno povezani, so vedno pripravljeni pomagati in s tem postajajo vidni. »Še vedno smo obremenjeni s tem, koliko nedeljnikov imamo, pozabljamo pa na ljudi, ki so verni in dobri in ne čutijo še, da je dobro iti k maši, ko pa je treba kaj pomagati, so tukaj.«

Župnik br. Marjan je pohvalil člane župnijskega pastoralnega sveta in gospodarskega sveta, ki čutijo povezanost in pripadnost Cerkvi. Dejavni so tudi člani Karitas, ki vsak mesec oskrbujejo 48 družin.

K spovedi prihajajo tudi iz oddaljenih župnij

Največji dogodek v škofiji je porciunkula, 2. avgusta, ko se na Cecilijinem hribu ves dan nekaj dogaja, se pa na praznovanje pripravljajo že s tridnevnico. Veliko spovedujejo na prve četrtke, petke in sobote ter pred prazniki v postu in adventu.

Verniki pa prihajajo k spovedi tudi med tednom iz bližnjih in daljnih krajev od Velenja do Trbovelj, pa skoraj do Krškega in Rogaške Slatine, zato se bratje organizirajo tako, da je vedno kdo na voljo za spoved.

Celotno reportažo župnije Celje - sv. Cecilija si preberite v novi tiskani Družini (let. 67, št. 12).

Foto: Tatjana Splichal

Preberite tudi:

Predstavljamo vam župnijo sv. Cecilija v CeljuPričakuje vas nova Druzina!

V 12. številki Družine preberite, zakaj iti k spovedi in kako se nanjo pripraviti.



Fokolari se spominjajo mistikinje edinosti

Chiara Lubich je zatisnila oči in jih odprla v večnosti 14. marca 2008. Letos mineva deset let od njene smrti.


Odmevi na obletnico Frančiškovega pontifikata

Časnikar Tornielli o karizmi svetega očeta, voščila italijanskih škofov.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh