Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predstavljen program papeževega potovanja v Sveto deželo

Objava: 06. 05. 2009 / 09:38
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Predstavljen program papeževega potovanja v Sveto deželo

Jordanski kralj spreminja ustaljeni protokol

Na tiskovnem uradu Svetega sedeža so v ponedeljek priredili tiskovno konferenco, na kateri je tiskovni predstavnik Svetega sedeža p. Federico Lombardi novinarjem, akreditiranim pri Svetem sedežu, predstavil program papeževega potovanja v Sveto deželo, ki bo potekalo od 8. do 15. maja letos. Gre za pomembno, zanimivo in zelo kompleksno potovanje, je dejal p. Lombardi, preden je podrobneje predstavil posamezne dele apostolskega potovanja, sestavljenega iz vrste verskih in civilnih dogodkov ter srečanj.

Sveti oče želi predvsem potrditi in opogumiti kristjane v Sveti deželi, ki se vsakodnevno spoprijemajo z mnogimi težavami, je dejal p. Lombardi. Kot je papež sam označil svoje potovanje, gre za romanje miru, v imenu edinega Boga, ki je Oče vseh, in s katerim želi pokazati na prizadevanja Katoliške cerkve pri oblikovanju dialoga, sprave, miru, pravičnosti in vzajemnega spoštovanja.

Sveti oče bo v sedmih dneh obiskal Jordanijo, Izrael in palestinska območja; srečal se bo z jordanskim kraljem, izraelskim predsednikom in premierom ter s palestinskim predsednikom, je dejal p. Lombardi in pojasnil, da gre pri tem za zelo pomembna politična srečanja. Benedikt XVI. se bo prav tako sestal z verskimi voditelji in verniki šestih katoliških obredov in drugih krščanskih skupnosti ter z voditelji judovske in muslimanske verske skupnosti. Obiskal bo tudi mošejo, zahodni zid, palestinske begunce v Betlehemu ter mavzolej Yad Vashem v Jeruzalemu, kjer se bo poklonil žrtvam holokavsta, ne bo pa obiskal prej predvidenega zgodovinskega muzeja. Kot je dejal sam Benedikt XVI., bo apostolsko potovanje v Sveto deželo imelo pomembno ekumensko in medversko vrednost. P. Lombardi je med drugim tudi pojasnil, da se po ulicah Nazareta sveti oče ne bo vozil s papamobilom, in sicer iz logističnih in ne varnostnih razlogov.

Kot zanimivost naj povemo, da namerava jordanski kralj Abdulah II. pri sprejemu svetega očeta spremeniti ustaljeni protokol, ki velja za jordanskega monarha ob sprejemu tujih državnikov. Z ženo kraljico Ranio bo papeža osebno sprejel na letališču ob njegovem prihodu v Jordanijo. Prav tako bo kraljevi par svetega očeta pospremil na letališče, ko se bo prihodnji ponedeljek poslovil od svojih jordanskih gostiteljev.

Po besedah patra Lombardija kralj Abdulah II. s to gesto opazno prispeva k medverskemu dialogu, kot tudi s svojimi pozivi muslimanskim vernikom, naj v času papeževega obiska opustijo misli na ekstremistične akcije.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh