Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na srečanju evropskih Marijinih narodnih svetišč tudi slovenska predstavnika

Za vas piše:
Spletno uredništvo
Objava: 25. 10. 2023 / 10:39
Oznake: Duhovnost
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 25.10.2023 / 11:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na srečanju evropskih Marijinih narodnih svetišč tudi slovenska predstavnika
Srečanje je med 17. in 20. oktobrom potekalo v Belgiji. FOTO: Spletna stran SŠK

Na srečanju evropskih Marijinih narodnih svetišč tudi slovenska predstavnika

Pred nekaj dnevi je v belgijskem Marijinem narodnem svetišču Banneux potekalo srečanje predstavnikov evropskih Marijinih narodnih svetišč. Na njem so sodelovali tudi predstavniki slovenskega Marijinega narodnega svetišča na Brezjah. Osrednje geslo letošnjega srečanja je bilo »Potopite svoje roke v vodo mojega izvira«.

Mreža Evropskih Marijinih narodnih svetišč letos praznuje 20 let obstoja. Nastala je leta 2003, na pobudo tedanjega škofa v Lurdu, Jacquesa Perriera. Povezuje dvaindvajset Marijinih narodnih svetišč v 20 evropskih državah. Slovensko Marijino narodno svetišče Brezje je v njej prisotno od vsega začetka, pridružilo pa se je na pobudo tedanjega ljubljanskega nadškofa msgr. dr. Franca Rodeta, spominjajo v Slovenski škofovski konferenci (SŠK). 

Dva predstavnika iz Slovenije

Letošnje srečanje je potekalo v belgijskem Marijinem narodnem svetišču Banneux, ki leži v francosko govoreči belgijski pokrajini Valonija. Udeležilo se ga je 27 predstavnikov iz 15 Marijinih narodnih svetišč. Med njimi tudi rektor Slovenskega Marijinega narodnega svetišča Brezje, dr. p. Robert Bahčič, ter vodja Romarskega urada Brezje, dr. Andreja Eržen Firšt.

Marijina prikazanja

Devica Marija se je leta 1933 v vasi Banneux 11-letni deklici Mariette Beco prikazala osemkrat. Med 15. januarjem in 2. marcem 1933 je Devica ubogih, kot se je Marija predstavila Mariette, prenesla sporočila, ki k njej vabijo uboge. Njena sporočila so bila: »Pridite k meni, jaz bom potolažila vaše bolečine. Verjemite vame in jaz bom verjela v vas. Jaz sem Mati Odrešenika, Mati Boga, molite veliko.«

Prikazovanja so bila potrjena 22. avgusta 1949, 16 let po prikazovanjih.

Izmenjava idej in načrtov

Na vsakoletnem srečanju predstavniki Marijinih narodnih svetišč izmenjajo ideje, načrte ter razmišljajo o pastorali romarjev. »Osrednja govorca letošnjega srečanja sta bila msgr. Jean-Pierre Delville, škof iz Liegea ter msgr. Franco Coppola, apostolski nuncij v Belgiji. Škof Delville je spregovoril o pomenu in vsebini prikazovanj Device Marije v Banneuxu ter o posebnem prikazanju, ki se je dogodilo leta 1942 judovskemu rabinu, ki so ga skrivali v Banneuxu. Apostolski nuncij msgr. Coppola je pred prihodom v Belgijo služboval v Mehiki, zato je z nami delil izkušnjo romanj v največjem latinskoameriškem svetišču Guadalupe,« so zapisali na spletni strani SŠK.

Naslednje leto bo srečanje potekalo v hrvaškem Marijinem narodnem svetišču Marija Bistrica.

Skupine romarjev manjše, več individualnih romarjev

Kot so ugotavljali na srečanju, se romarji v vsa evropska Marijina svetišča vračajo v enaki meri kot pred epidemijo, le sestava skupin se je zelo spremenila. Skupine romarjev so manjše, narašča pa število individualnih romarjev.

Nalaganje
Nazaj na vrh