Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predstavniki svetovne ekumenske skupnosti obžalujejo papežev odstop

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 14. 02. 2013 / 11:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Predstavniki svetovne ekumenske skupnosti obžalujejo papežev odstop

Bartolomej I.: “Benedikt XVI. za seboj pušča neizbrisno sled v življenju katoliške Cerkve”; pohvale papežu, ki se poslavlja, tudi iz Moskve, Ženeve, Londona in Jeruzalema.

Predstavniki svetovne ekumenske skupnosti, pravoslavja, protestantizma, anglikanske skupnosti in svetovnega sveta Cerkva, so v začetku tedna izrazili globoko obžalovanje zaradi napovedanega odstopa papeža Benedikta XVI. s položaja poglavarja katoliške Cerkve. Poglavar pravoslavja, ekumenski patriarh Bartolomej I., je v Carigradu izjavil, da Benedikt XVI. za seboj pušča ‘neizbrisno sled v življenju in zgodovini katoliške Cerkve’. Papežu so pohvale izrekli tudi visoki predstavniki judovstva in islama.

Kot je poročala avstrijska ekumenska ustanova ‘Pro Oriente’, je Bartolomej I. izpostavil ‘izreden prispevek’ Josepha Ratzingerja k razvoju teologije. Papeževi zapisi izpričujejo njegovo ‘globoko teološko znanje, njegovo poznavanje očetov nerazdeljene Cerkve, njegov stik s sodobnim svetom in njegovo živo zanimanje za probleme človeštva’.

Bartolomej I. je še dodal: “Pravoslavni bomo Benedikta XVI. vedno spoštovali kot ljubega in zvestega prijatelja naše Cerkve in zvestega služabnika svete stvari, edinosti med kristjani’. Osebno se pravoslavni poglavar rad spominja papeževega obiska v Phanarju leta 2006, pa tudi številnih drugih srečanj, med katerimi je do izraza prišlo ‘izredno sodelovanje’. Bartolomej I. bo molil za to, da bi Bog ‘sestrski Cerkvi v Rimu’ naklonil vrednega naslednika Benedikta XVI., s katerim ‘bomo skupaj stopali po poti proti edinosti’.

V Moskvi je vodja urada za zunanje zadeve pri Moskovskem patriarhatu, metropolit Hilarion, pojasnil, da je od nastopa Benedikta XVI. na položaj poglavarja katoliške Cerkve v odnosih med ruskim pravoslavjem in katoliško Cerkvijo vladala ‘pozitivna dinamika’. “Hvaležni smo, da papež Benedikt XVI. razume probleme, ki ovirajo popolno normalizacijo pravoslavno-katoliških odnosov, še posebej na področju zahodne Ukrajine.” Metropolit Hilarion je izrazil upanje, da bo naslednik Benedikta XVI. še naprej stopal po isti poti in da se bodo odnosi med pravoslavno in katoliško Cerkvijo še naprej lepo razvijali v dobrobit celotnega krščanstva.

Anglikanski primas, nadškof Justin Welby iz Canterburyja, je v Londonu dejal, da odstop Benedikta XVI. sprejema ‘s težkim srcem, ampak poln razumevanja’. “Molimo, da mu bo Bog v pokoju naklonil zdravja in miru, tako na duši kot na telesu”, je pojasnil nadškof Welby. Benedikt XVI. je svojo službo rimskega škofa opravljal z dostojanstvom, razumevanjem in pogumom, je dejal anglikanski primas in dodal, da se Bogu zahvaljuje za delo Josepha Ratzingerja, ki je svoje življenje posvetil sledenju Kristusu ‘v besedah in dejanjih, v molitvi in dragocenem služenju’. Anglikanska Cerkev zaupa vodenju Svetega Duha tistih, ki so odgovorni za izbiro papeževega naslednika.

Glavni tajnik Ekumenskega sveta Cerkva, Olav Fykse Tveit, je v Ženevi povedal, da je Benedikt XVI. ‘Cerkvi in ekumenskemu gibanju dal izreden prispevek’. “Z globokim spoštovanjem sem opazoval, kako prenaša odgovornost in breme svoje službe v svoji starosti in v teh zahtevnih časih za Cerkev”, je pojasnil Tveit. Kristjane vseh veroizpovedi je pozval, naj molijo za rimokatoliško Cerkev ‘v tem izredno pomembnem obdobju prehoda’.

Glavni tajnik ESC je spomnil na povezanost Benedikta XVI. z ekumenskim cerkvenim svetom. V poznih šestdesetih in zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je bil Joseph Ratzinger kot profesor teologije na univerzi v Tübingenu član ekumenske komisije za vero in cerkveni red.

Predsednik Sveta evangeličanskih Cerkva v Nemčiji, Nikolaus Schneider, je v Hannovru izjavil, da se Benediktu XVI. zahvaljuje za ‘vse teološke pogovore in razprave’, spomnil pa se je tudi srečanja z Benediktom XVI. med njegovim obiskom v Nemčiji leta 2011, ko sta se sestala v avguštinskem samostanu v Erfurtu.

Tudi predstavniki judovstva in islama so izrekli pohvale pontifikatu Benedikta XVI. in njegovim prizadevanjem za izboljšanje medverskih odnosov. Izraelski višji rabin Yona Metzger je v Jeruzalemu dejal, da so bili v času papeževanja Benedikta XVI. ‘vzpostavljeni najboljši odnosi med Cerkvijo in višjim rabinatom’; Metzger je izrazil upanje, da se bodo takšni odnosi nadaljevali tudi v prihodnje. Papež si je zaslužil velik ugled z izgradnjo medverskih odnosov med judovstvom, krščanstvom in islamom.

Nemški osrednji judovski svet se je papežu zahvalil za njegove zasluge v spravnem procesu. Papež je poskrbel za ‘nove impulze v judovsko-krščanskih odnosih in jih napolnil s prisrčnostjo’, je v ponedeljek v Berlinu dejal predsednik sveta Dieter Graumann. “Pogumno je nadaljeval smer približevanja in prijateljstva svojega predhodnika. Zato smo mu neizmerno hvaležni.” Sprava z judovstvom je ‘Benediktu XVI. prav posebej pri srcu’.

Graumann je spomnil tudi na papežev obisk v kölnski sinagogi avgusta leta 2005. Benedikt XVI. je takrat v okviru svojega obiska v Nemčiji kot prvi cerkveni poglavar obiskal sinagogo izven Italije in se sestal z vrhovnimi predstavniki osrednjega judovskega sveta. “Papež je izrecno iskal dialog z judovsko skupnostjo in se v pogovoru ni izogibal zahtevnim temam”, je pojasnil Graumann.

Predsednik Evropskega judovskega kongresa (EJC) Moshe Kantor je v Bruslju izrekel pohvalo prizadevanjem papeža Benedikta XVI. za medverski dialog. Judovske skupnosti cenijo jasno držo papeža proti skupinski in posamezni krivdi judov za Jezusovo smrt, je pojasnil Kantor.

Po ocenah največjega islamskega krovnega združenja v Nemčiji je papež Benedikt XVI. spodbujevalec dialoga med religijami. “Medverski dialog je bila zanj ena izmed temeljnih nalog in ob različnih priložnostih je izrecno poudaril njegov pomen”, so sporočili iz Islamske zveze v Kölnu. Papež se je s predstavniki islamske skupnosti v Nemčiji sestal na svetovnem dnevu mladih v Kölnu leta 2005 in leta 2011 v Berlinu. Muslimani zanj predstavljajo samoumevni del nemške družbe.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh