Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predstavniki verskih skupnosti na sprejemu pri ministru Turku

Za vas piše:
D. O.
Objava: 19. 12. 2012 / 08:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Predstavniki verskih skupnosti na sprejemu pri ministru Turku

Včeraj sta minister Žiga Turk in direktor urada za verske skupnosti Silvester Gaberšček v vili Podrožnik sprejela predstavnike verskih skupnosti.

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je včeraj sprejel predstavnike verskih skupnosti. Udeležili so se ga ljubljanski nadškof in metropolit Anton Stres, vojaški vikar Jože Plut, škof Evangeličanske cerkve Geza Erniša, predstavnik srbske pravoslavne cerkve v Sloveniji Željko Lubarda, mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus ter nekaj predstavnikov drugih verskih skupnosti. V svojem govoru je najprej razložil, da je bil urad za verske skupnosti pripojen k ministrstvu zaradi sorodnih kulturnih vsebin in področij vzgoje, s katerimi se verske skupnosti pogosto srečujejo, ter tudi zato, da bi skrajšali poti pri iskanju odgovorov na morebitna vprašanja.

Dogajanje ulice nas ne pušča ravnodušnih

Minister Turk je nadaljeval v duhu časa, v katerem čutimo napetost kot odraz krize, ki jo doživljamo, ter izpostavil skrb nad iskanjem pravega vzorca za izhod iz nje: »Spontana in manj spontana dogajanja ulice nas ne puščajo ravnodušnih. Vse bolj smo zaskrbljeni in se sprašujemo, kako poiskati pravi vzorec, da bi se izvili iz tega primeža.« Eden od dejavnikov so tudi vrednote, ki izginjajo iz našega vsakdanjika, o katerih sta nedavno na posvetu, ki ga je organiziral urad, govorila dr. Miro Cerar in Jože Trontelj.

Prazniki nov začetek in upanje

Za praznike je Turk voščil vsem predstavnikom verskih skupnosti ter izrazil prepričanje, da prazniki in novo leto simbolizirajo nov začetek in novo upanje: . "V nekaterih kulturah ob takem času potegnejo črto. Drug drugemu odpustijo dolgove, pozabijo napake, sovražniki se pobotajo. Nekaj takega bi v tem času potrebovali tudi v Sloveniji, ker skregani ne bomo napredovali."

Na koncu je omenil tudi novelo zakona o verskih skupnosti, ki je v končni fazi medresorskega usklajevanja, in razložil, da veljavnega zakona vsebinsko ne spreminja, saj le nadomesti tiste dele členov, ki jih je razveljavilo Ustavno sodišče, ter da se bo z začetkom pozitivnega gospodarskega trenda prispevna stopnja za plačevanje prispevkov za socialno in pokojninsko zavarovanje verskih uslužbencev od trenutne 48 % vrne na prvotnih 60 %.


Fotografija je ilustrativna.
Foto: arhiv Družine / I. Ž.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh