Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na predvečer praznika na Brezjah: Pravi okus življenju daje le ljubezen

Za vas piše:
K. Zv.
Objava: 24. 05. 2024 / 10:36
Oznake: Maša, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2024 / 10:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na predvečer praznika na Brezjah: Pravi okus življenju daje le ljubezen
Obhajanje večera slovenskih krščanskih izročil. FOTO: Spletna stran Marija Pomagaj

Na predvečer praznika na Brezjah: Pravi okus življenju daje le ljubezen

Na predvečer praznika Marije Pomagaj so se na Brezjah zbrali verniki ob večeru slovenskih krščanskih izročil. Slovesno somaševanje je vodil mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl. Ob njem so somaševali številni duhovniki, tudi msgr. Matjaž Roter, odpravnik poslov na nunciaturi v Čadu.

Že 48 let se Slovenci v domovini in po svetu tako na predvečer praznika Marije Pomočnice oziroma Marije Pomagaj povežejo v molitvi in sveti maši. Na ta večer se priporočajo Kraljici Slovencev, ki jo prosijo, da varuje slovenski narod in slovensko narodno izročilo.

FOTO: Spletna stran Marija Pomagaj 

»Časi so težki, ker je Bog preveč postavljen na stranski tir« 

Uvodoma je romarje, ki so se svete maše udeležili v velikem številu pozdravil direktor Radia Ognjišče, msgr. Franci Trstenjak: »Dragi romarji, prisrčno pozdravljeni v vigiliji praznika Marije Pomagaj. Zbrali smo se pri naši kraljici in mogočni priprošnjici s prošnjo in željo, da se milostno ozre na slovenski narod in mu izprosi potrebnih milosti in blagoslovov. Časi so težki, ker je Bog preveč postavljen na stranski tir in se zato dogajajo usodne napake s težkimi posledicami za narod in vse državljane. Prosimo za utrditev vere in zaupanja, prosimo za prepotrebno zdravo pamet.«  

Pridiga o simboliki čudeža v Kani Galilejski

Nadškof Cvikl je v pridigi najprej spregovoril o evangeliju: »Svatba v Kani Galilejski ima velik simboličen pomen. V tem prvem čudežu se kaže povezanost med stvarjenjem in odrešenjem. Nevesta in ženin nista srečna, sta zaskrbljena, kajti na svatbi zmanjkuje vina. Vemo, da je v Svetem pismu vino tisto, ki daje življenju okus. V Sirahovi knjigi lahko beremo, da vino predstavlja ljubezen, saj pravi: »Človek brez ljubezni nima smisla, nima okusa, nima življenja« (Sir 31,27).

Nadškof Cvikl med maševanjem. FOTO: Spletna stran Marija Pomagaj 

Nadškof Cvikl je poudaril simboličen pomen svatbe v Kani Galilejski, kjer je Jezusov prvi čudež razkril povezanost med stvarjenjem in odrešenjem. Marijino opozorilo o pomanjkanju vina na svatbi simbolizira izginjanje ljubezni, Jezusov odgovor in kasnejša dejanja pa napovedujejo njegovo smrt in vstajenje, ki prinašata novo človeštvo in odnos med Bogom in človekom. Cvikl je poudaril, da naše življenje postane znamenje za druge, če živimo po Božji besedi in smo odprti za Božjo pomoč.

Kako jaz živim svojo vero? 

Večer slovenski krščanskih izročil je zbranim postavil vprašanje, kako živijo svojo vero in kako poskušajo ta dar vere posredovati naprej. »Mi smo tisti, ki smo danes poklicani, da posredujemo naprej bogato krščansko dediščino, iz katere črpamo razloge za naše življenje in upanje,« je dejal nadškof Cvikl.

Celoto pridigo si lahko preberete spodaj. 

Pridiga nadškofa Alojzija Cvikla.docx

Procesija z lučkami. FOTO: Spletna stran Marija Pomagaj 

Po sveti maši je sledila še procesija s podobo Marije Pomagaj po vasi, z lučkami ter ob petju litanij Matere Božje.

Nalaganje
Nazaj na vrh