Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predviden največji finančni rez v zgodovini programa Ars

Objava: 19. 12. 2023 / 11:05
Oznake: Kultura
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.12.2023 / 11:11
Ustavi predvajanje Nalaganje
Predviden največji finančni rez v zgodovini programa Ars
Na spletni strani radia Ars lahko pogledate, kdo vse ustvarja ta program. FOTO: zajem zaslona

Predviden največji finančni rez v zgodovini programa Ars

Komaj štiri dni po tem, ko je prvi program TV Slovenija v sklepnem delu letošnjega praznovanja 60-letnice tretjega programa Radia Slovenija predvajal dokumentarni filmski portret, v katerem je scenarist in režiser Amir Muratović predstavil delo in nastajanje programa Ars, so njegovi uredniki v javnem pismu pozvali k premisleku glede načrtovanega korenitega krčenja finančnih sredstev (kar 40-odstotno zmanjšanje variabilnih sredstev) za ta program.

Uredništvo tretjega programa Radia Slovenija je vodstvo RTVS in ministrico za kulturo Asto Vrečko posvarilo, da bodo z napovedanimi finančnimi rezi prisiljeni močno zmanjšati svojo produkcijo. Pred sprejetjem načrta za leto 2024 odločevalce pozivajo k ponovnem premisleku.

Odprto pismo vodstvu RTVS in ministrici za kulturo

»V letu, ki je pred nami, nam grozi največji finančni rez programa Ars v njegovi zgodovini. Gre za posledico slabega finančnega stanja Radiotelevizije Slovenija (RTVS), ta pa bo ob vseh nižanjih variabilnih sredstev v zadnjih letih resno ogrozila delo, ki ga opravljamo,« so v odprtem pismu, ki so ga posredovali še predsednicama odbora DZ za kulturo in nacionalnega sveta za kulturo Sari Žibrat in Uršuli Cetinski ter predstavnikom kulturne javnosti, zapisali odgovorna urednica tretjega programa Radia Slovenija Ingrid Kovač Brus in področni uredniki.

Ogroženi tudi prenosi bogoslužja

Na Arsu navajajo, da bodo z napovedanimi finančnimi rezi v letu 2024 primorani za 40 odstotkov zmanjšati produkcijo radijskih iger različnih zvrsti, literarni program, obseg snemanj resne in jazzovske glasbe za lasten arhiv ter lastno glasbeno produkcijo. Bistveno bodo morali zmanjšati tudi sodelovanje s številnimi festivali in kulturnimi institucijami, za nekaj mesecev prekiniti prenose bogoslužja ter omejiti literarno, gledališko, filmsko in glasbeno kritiko.

Javna tribuna v podporo programu Ars

Društvo slovenskih pisateljev (DSP) in Slovenska matica (SM) ob napovedanem krčenju programskih sredstev za tretji program Radia Slovenija – program Ars pozivata vlado, ministrstvo za kulturo ter vodstvi RTV Slovenija in Radia Slovenija, naj ukrepajo proti temu. Za torek sta DSP in SM sklicala javno tribuno, na kateri bodo predstavili deklaracijo proti tej nameri. Pobudi se je pridružilo tudi Društvo slovenskih skladateljev. Tribuna bo potekala v torek, 19. decembra opoldne na DSP.

Nalaganje
Nazaj na vrh