Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Forbicija vznemirja televizijski prenos maš z Brezij

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 22. 07. 2023 / 18:08
Oznake: Cerkev, Maša, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2023 / 19:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Forbicija vznemirja televizijski prenos maš z Brezij
Do konca oktobra bodo maše z Brezij vsako nedeljo na zaslonih nacionalne televizije. FOTO: Jože Potrpin

Forbicija vznemirja televizijski prenos maš z Brezij

Nedavna novica na našem portalu o prenosu nedeljskega bogoslužja z Brezij na TV Slovenija do konca letošnjega oktobra je očitno precej vznemirila novega predsednika Sveta RTVS Gorana Forbicija.

Tako je namreč razbrati iz zapisa, objavljenega na družbenem omrežju Bojana Požarja, po katerem se je Komisija za programsko-produkcijski načrt (PPN) seznanila s časopisno objavo na portalu druzina.si, povzeto po spletni strani brezjanskega svetišča, češ da bo RTV Slovenija od 16. julija do konca oktobra, vsako nedeljo, prenašala nedeljsko bogoslužje iz (oziroma izpred) bazilike na Brezjah.

Komisijini vprašanji

Tako je Komisija vodstvu hiše posredovala naslednji vprašanji: ali je bil takšen način prenosa bogoslužij načrtovan, kdaj je načrt nastal in kakšen je bil razlog zanj; kaj to pomeni za prenose bogoslužij iz evangeličanskih cerkva, ki so tudi predvideni v PPN za leto 2023. Vodstvu je Forbici torej naložil pripravo celovite informacije o vseh prenosih bogoslužij, načrtovanih do konca leta.

Kaj pričakuje Forbici?

Pri tem Forbici pričakuje do torka, 25. julija 2023, informacije o krajih, od koder bodo potekali prenosi, koliko od njih bo iz rimskokatoliških in koliko iz evangeličanskih cerkva ter kdaj iz katere, je še razvidno iz Požarjeve objave. Novica na naši spletni strani o nedeljskih prenosih maš iz romarskega središča na Brezjah je sicer na družbenih omrežjih povečini naletela na zelo naklonjene odzive.

Kaj nam je lani dejal Urbanija?

Spomnimo še, kaj je direktor TV Slovenija Uroš Urbanija o tem lanskega septembra povedal v pogovoru za spletno Družino: »Verski program bo doživel verjetno največje spremembe v PPN za leto 2023. V planu za letos (2022) je bilo 18 prenosov bogoslužij, nedeljskih maš. Po mojih podatkih so to zelo gledane vsebine, veliko ljudi spremlja maše in mi ni bilo povsem jasno, zakaj tega ne počnemo vsako nedeljo.

Tudi to je poslanstvo nacionalke

Pričakujem, da bo v prihodnjem letu (2023) prenos maše prek nacionalne televizije zagotovljen vsako nedeljo. Tudi to je poslanstvo nacionalne televizije, da se ljudem, ki se verjetno ne morejo fizično udeležiti maše in jo zato spremljajo prek zaslonov, to omogoči,« je tedaj na vprašanje o kakovosti verskega programa odgovoril direktor TV Slovenija Uroš Urbanija.

Blagoslov zakonskih jubilantov

Mimogrede: v nedeljo, 23. julija 2023, bo TV Slovenija ob 10.30 prenašala osrednjo romarsko mašo iz slovenskega Marijinega narodnega svetišča na Brezjah, pri kateri bo maševalec, mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl, tudi blagoslovil pare zakonskih jubilantov, ki k Mariji Pomagaj vsako leto poromajo na nedeljo pred praznikom staršev Device Marije, sv. Ane in sv. Joahima.

Nalaganje
Nazaj na vrh