Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Na čelu novega Sveta RTVS Goran Forbici, kaj pa glas katoličanov?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 06. 06. 2023 / 07:22
Oznake: Slovenija
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.06.2023 / 13:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Na čelu novega Sveta RTVS Goran Forbici, kaj pa glas katoličanov?
Predsednik Sveta RTVS je postal Goran Forbici (sedi drugi z desne), njegova namestnica pa Špela Stare (sedi peta z desne). FOTO: Boštjan Podlogar/STA

Na čelu novega Sveta RTVS Goran Forbici, kaj pa glas katoličanov?

Novi Svet RTV Slovenija, ki šteje 17 članic in članov, je z včerajšnjo ustanovno sejo začel delo, izbral pa tudi že svojega predsednika in njegovo namestnico.

16 prisotnih članic in članov, odsotnost je opravičil Aleš Novak, je za predsednika soglasno (15 glasov za in eden – predlagani – vzdržan) izvolilo Gorana Forbicija, ki ga je v svet imenoval Varuh človekovih pravic iz vrst nevladnih organizacij s področja varstva človekovih pravic, za njegovo namestnico pa z enakim razmerjem glasov Špelo Stare, ki jo je imenoval Informacijski pooblaščenec na predlog Društva novinarjev Slovenije, v katerem je že debeli dve desetletji generalna sekretarka in voditeljica projektov.

Brez predstavnika Katoliške cerkve

V 17-članskem Svetu RTVS je tudi predstavnica registriranih verskih skupnosti, ki jo je izbrala predsednica države dr. Nataša Pirc Musar. To je na predlog Evangeličanske cerkve dr. Klaudija Sedar, vsestranska doktorica znanosti s področja interkulturnih študijev – primerjalnih študijev idej in kultur, hkrati pa direktorica Zavoda Primoža Trubarja. Zato pa, v nasprotju s prakso prejšnjih programskih svetov, zraven ne bo več predstavnika Katoliške cerkve v Sloveniji, nazadnje je bil to dr. Janez Juhant (ob Gezi Filu iz Evangeličanske cerkve).

Preberite tudi: Za svet RTV predsednica izbrala predstavnico Evangeličanske cerkve

Kdo je Goran Forbici?

Goran Forbici, po izobrazbi filozof in zgodovinar, je že debelo desetletje direktor Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij (CNVOS), sicer pa nevladnik že od leta 2002. Strokovno se ukvarja z regulatornimi politikami, presojo učinkov predpisov, participacijo in podpornim okoljem za civilno družbo. Kot svetovalec in predavatelj sodeluje z domačimi in tujimi državnimi organi, Svetom Evrope, OECD, Evropsko komisijo in medvladnimi organizacijami na Zahodnem Balkanu.

»Slovenci smo lahko ponosni ...«

V preteklosti je predsedoval tudi Evropski mreži nacionalnih krovnih nevladnih organizacij in predaval na Upravni akademiji Ministrstva za javno upravo. Je soavtor smernic in priročnika o vključevanju javnosti, ki ju je leta 2015 pripravilo Ministrstvo za javno upravo, in soavtor številnih sprememb na področju zakonodaje nevladnih organizacij. V nekem intervjuju je Forbici dejal, samo smo Slovenci lahko ponosni na to, da smo med državami z največ nevladnimi organizacijami na prebivalstva, imamo jih blizu 30.000.

Proti Janševim vladam

Goran Forbici ni strankarsko ime, a je bil v preteklosti kot nevladnik dejaven zlasti proti Janševim vladam. Tako je denimo lani na skupni novinarski konferenci aktivističnih in okoljevarstvenih organizacij delovanje takratne Janševe vlade ocenil z besedami: »Samovolja in zlorabe položajev, ignoriranje veljavnih pravil in predpisov, konstantni napadi in maščevalnost do vseh, ki jim ne aplavdirajo. To lahko ustavimo skupaj.« Mandat prejšnje vlade pa je Forbici označil za Janšev »zadnji plenilski pohod«.

Zadergalu zamašili usta

Ustanovna seja novega Sveta RTVS, ki je nadomestil dosedanja programski in nadzorni svet, se je začela brez prisotnosti sklicatelja, v. d. generalnega direktorja RTVS Andreja Graha Whatmougha, ki ga je nadomeščal vodja pravne službe Drago Zadergal, a mu niso pustili do besede, zato je sejo še pred uradnim začetkom zapustil. Po četrturnem odmoru za premislek so svetniki vodenje seje, do izvolitve vodstva, zaupali nekdanji varuhinji pravic gledalcev in poslušalcev Ilinki Todorovski, ki jo je imenoval Svet delavcev RTV Slovenija.

Vse sprejeto soglasno

Ustanovna seja je sicer minila bolj kot prijateljska izmenjava stališč članic in članov, ki so se med seboj – kot kaki stari znanci – tikali, in s precej tehničnimi zapleti, razgalila pa je tudi njihovo nepoznavanje vsebine Zakona o RTV Slovenija. Predvsem pa so bili vsi sklepi, v nasprotju s prakso preteklih programskih svetov, sprejeti soglasno in brez glasnih pomislekov. »Nov programski svet RTV Slovenija je zgled demokratične ustanove – vse se sprejema soglasno. Tukaj smo po 31 letih,« je komentiral direktor TV Slovenija Uroš Urbanija.

Gregorčič: V čast mi je bilo biti del RTV Slovenija

Ob rob konstitutivni seji sta se na družbenem omrežju oglasila tudi v. d. generalnega direktorja RTVS Andrej Grah Whatmough (»Čeprav nasprotujem 'depolitizaciji' RTVS s strani vlade, želim Svetu uspešen mandat, zaznamovan z obilo modrosti, strpnosti in pluralnosti. Hvala tudi dosedanjemu programskemu in nadzornemu svetu.«) in dosedanji predsednik programskega sveta dr. Peter Gregorčič (»V čast mi je bilo biti del RTV Slovenija. Novemu Svetu želim uspešno delo. RTVS ima veliko srce, saj jo sestavljajo srčni ljudje. Srečno, RTVS!«).

»'Depolitizacija' RTV Slovenija se začenja. Srečno!«

Glavnino seje, ki je bila sicer snemana in odprta za javnost, je bil prisoten tudi predsednik Sindikata delavcev radiodifuzije Slovenije Tom Zalaznik, ki je ob začetku čivknil: »'Depolitizacija' RTV Slovenija se začenja. Srečno!« Le nekaj minut pozneje pa: »Šov se je prekinil, še preden se je začel … Pavza.« Njegov komentar videnega po eni uri pa je bil: »Poezija! Vsi sklepi so sprejeti soglasno … In 'blitzschnell'.« Prihodnja seja Sveta RTVS, ki bo moral v nadaljevanju imenovati tudi finančni odbor, bo v četrtek, 8. junija 2023, ob 14. uri.

Nalaganje
Nazaj na vrh