Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

ZNP: V veljavo je stopil zakon, za katerega ni mogoče preveriti njegove ustavnosti

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 02. 06. 2023 / 08:32
Oznake: Politika, Premier, Vlada
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.06.2023 / 08:40
Ustavi predvajanje Nalaganje
ZNP: V veljavo je stopil zakon, za katerega ni mogoče preveriti njegove ustavnosti
Združenje novinarjev in publicistov: »Čeprav Golob in njegova vlada napovedujeta, da se z novim načinom sestave sveta RTVS politika umika iz upravljanja nacionalke, se to ne bo zgodilo.« FOTO: Bogomir Štefanič

ZNP: V veljavo je stopil zakon, za katerega ni mogoče preveriti njegove ustavnosti

Na odločitev Ustavnega sodišča (US), s katero je odpravilo sklep o začasnem zadržanju novele Zakona o RTV Slovenija, so se v Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) odzvali v zaskrbljenostjo, saj pomeni, da je dalo US zeleno luč za uveljavitev novele in s tem tudi za politični prevzem RTV Slovenija s strani trenutne vlade, ne da bi pri tem sploh odločilo o ustavnosti novele.

»Tako je v veljavo stopil zakon, za katerega ni mogoče preveriti njegove ustavnosti, kar priznava tudi samo US, čeprav naj bi bil to eden od temeljnih postulatov demokracije. Delovanje največje javne medijske hiše v državi tako po novem ureja zakon, nad katerim visi velik dvom o ustavnosti, kar se nam s stališča novinarske organizacije zdi nedopustno,« so v izjavi za javnost zapisali v ZNP.

Dokončen politični prevzem RTVS

Po njihovem je Ustavno sodišče z odpravo začasnega zadržanja vladi dr. Roberta Goloba omogočilo tudi dokončen političen prevzem RTV Slovenija, ki ga je premier sicer brez sramu napovedoval že takoj po volitvah. »Čeprav Golob in njegova vlada napovedujeta, da se z novim načinom sestave sveta RTVS politika umika iz upravljanja nacionalke, se to ne bo zgodilo,« opozarjajo v ZNP.

Politika bo na RTVS prišla skozi stranska vrata

Ravno obratno: v resnici bo politika na RTVS prišla skozi stranska vrata. »Vladna novela je namreč napisana na način, da člane novega sveta RTVS imenuje organizacije in državne inštitucije, ki so načrtno izbrane tako, da bodo vladi oziroma politični levici omogočile večino v svetu in s tem tudi nadzor nad vodenjem in delovanjem RTVS. Najboljši dokaz je prav nova sestava sveta RTVS, kar se bo pokazalo že kmalu,« so še zapisali v Združenju novinarjev in publicistov.

Kupi v trgovini

Ne živite od laži
Filozofija in esejistika
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh