Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Za Svet RTVS predsednica izbrala predstavnico Evangeličanske cerkve

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 15. 02. 2023 / 13:23
Oznake: Cerkev, Predsednik
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.02.2023 / 13:51
Ustavi predvajanje Nalaganje
Za Svet RTVS predsednica izbrala predstavnico Evangeličanske cerkve
Dr. Klaudijo Sedar je predlagala Evangeličanska cerkev. VIR: YouTube

Za Svet RTVS predsednica izbrala predstavnico Evangeličanske cerkve

V novem Svetu RTV Slovenija, ki bo nasledil dosedanji programski in nadzorni svet, bo med 17 članicami in člani tudi predstavnica registriranih verskih skupnosti. Predsednica države dr. Nataša Pirc Musar je določila, da bo na predlog Evangeličanske cerkve to dr. Klaudija Sedar.

V zdajšnjem Programskem svetu RTV Slovenija imajo sicer registrirane verske skupnosti dva predstavnika, lani je prejšnji predsednik Borut Pahor izbral dr. Janeza Juhanta iz Katoliške cerkve in Gezo Fila iz Evangeličanske cerkve. V novem Svetu RTV Slovenije bo le še en predstavnik verskih skupnosti, predsednica pa je 5. januarja letos v Uradnem listu objavila javni poziv za imenovanje člana sveta.

RKC brez predstavnika

Na podlagi javnega poziva se je tako, kot so iz njenega urada sporočili danes, odločila, da v nasprotju z dosedanjo prakso RKC svojega predstavnika ne bo več imela, temveč ga je dodelila predstavnici Evangeličanske cerkve dr. Klaudiji Sedar. Po žrebu bo njen mandat trajal štiri leta od dneva, ko bo Svet RTV Slovenija konstituiran skladno z Zakonom o RTV Slovenija (ZRTVS-1).

Kdo je Klaudija Sedar?

Dr. Klaudija Sedar je doktorica znanosti s področja interkulturnih študijev – primerjalnih študijev idej in kulturi. Kot direktorica vodi evangeličanski Zavod Primoža Trubarja, ki je dejaven na projektno-raziskovalnem in kulturno-razvedrilnem področju. Je avtorica več samostojnih knjižnih izdaj in urednica evangeličanskih publikacij, med drugim mesečnika Evangeličanski list in Evangeličanskega koledarja.

Eden od dveh zdajšnjih predstavnikov registriranih verskih skupnosti v Programskem svetu RTV Slovenija je tudi dr. Janez Juhant. FOTO: Ivo Žajdela

Sodelavka Raziskovalne postaje Prekmurje

Kot sodelavka Raziskovalne postaje Prekmurje v okviru ZRC SAZU se ukvarja s preučevanjem kulturno-zgodovinske podobe jugovzhodnega Prekmurja v 17. in 18. stoletju. Njeno delo se osredotoča na župnije, ki so do leta 1777 v okviru prekmurskega dela beksinskega arhidiakonata spadale pod zagrebško škofijo. Zanima jo organizacija Cerkve in njena jezikovno-kulturna vloga, ki se je izoblikovala v tem prostoru.

Ugled, dosežki in znanje

Kot so sporočili iz predsedničinega kabineta, je Nataša Pirc Musar prepričana, da bo 42-letna Sedarjeva s »svojim ugledom, dosežki na kulturnem in izobraževalnem področju ter znanjem, tudi s področja zgodovine Evangeličanske cerkve, ki ga predaja tako mlajšim kot starejšim generacijam, konstruktivno pripomogla k dobremu delovanju in ugledu javne radiotelevizije«.

Dr. Janez Gril in dr. Janez Juhant

Od leta 2006 sta bila v Programskem svetu RTV Slovenija, enem od predhodnikov novega sveta, v vsakem mandatu na predsednikov predlog imenovana dva predstavnika registriranih verskih skupnosti, eden od njiju vselej na predlog Slovenske škofovske konference (SŠK) oziroma Katoliške cerkve. Od leta 2006 do 2018 je bil to dr. Janez Gril, odtlej pa do danes dr. Janez Juhant.

Najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele

Novi 17-članski svet zavoda bo sicer nadomestil dosedanja 29-članski programski in 11-članski nadzorni svet, ustanovljen pa mora biti najpozneje v 60 dneh po uveljavitvi novele Zakona o RTV Slovenija (28. decembra lani). Svet bo konstituiran, ko bodo v Uradnem listu objavljeni sklepi o imenovanju oziroma izvolitvi večine, torej devetih članov sveta.

Kupi v trgovini

Epidemija novih medijev
Družbena vprašanja
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh