Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pismo vodstvu RTV Slovenija

Janez Juhant
Za vas piše:
Janez Juhant
Objava: 10. 06. 2020 / 09:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 10.06.2020 / 10:39
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pismo vodstvu RTV Slovenija

Pismo vodstvu RTV Slovenija

Programski svetnik prof. dr. Janez Juhant kritično o delovanju nacionalne RTV.

Foto: Tatjana Splichal


Spoštovano vodstvo RTV SLO in svetniki!

Zaradi nadaljevanja destruktivnega delovanja RTV SLO se oglašam javno. Del novinarjev oz. vodstva na RTV SLO po oceni precejšnjega dela javnosti deluje nacionalno-strateško po meri razdiralne politike sedanje opozicije, brez posluha za krizni čas, pogosto zavajajoče in negativistično, nesorazmerno, ne v interesu celotne javnosti in ne v spodbujanju tvornega strateškega dialoga za narod in državo. Opozicija, ki je odstopila pred krizo in je bila soodgovorna za zaostritev razmer, dobiva v RTV SLO (v informativnih in drugih oddajah, npr. Tarči) promocijo tega negativizma (tudi »kolesarjev«), čeprav ima ta opozicija komaj kaj adutov za razvoj Slovenije. Tako tudi RTV SLO seje družbeni negativizem in deluje nesorazmerno, zavajajoče, celo z lažno kritiko vlade kljub njenemu – za razsodnega človeka razvidnemu – pozitivnemu delu za narod in državo.

To je bilo videno v sledečih korakih: 1. z neutemeljenimi napadalnimi očitki o pomanjkanju opreme, ki je vlada ni mogla zagotoviti od danes do jutri. 2. V takratnih kaotičnih svetovnih razmerah z orkestriranimi očitki o nepregledni nabave opreme (Tarča). 3. Z napadi na stranko upokojencev. 4. Z napadom (oddaja Vanje Kovač v soboto, 23. maja 2020, zvečer in ponovno v Tarči, 4. junija 2020) na odločitve glede domov starostnikov. Iz zanesljivih virov vem, da so strokovnjaki in odgovorni sprejemali odločitve v domovih v soglasju s svojci in vodstvom ter glede na možnosti. Potvarjanje je, da je šlo za »odpis« ljudi, s čimer se vnaša strah v družbo. Kaj pa bi bilo, če ne bi bilo scenarijev za krizo? In večina teh problemov v domovih je bila podedovana. RTV SLO daje glavno besedo dr. Kebru, ki je kot bivši minister soodgovoren za neurejene razmere v zdravstvu in zdravstveni oskrbi starejših; ne problematizira pa denimo, da bolnišnica Ptuj (pod vplivom SD?) ni hotela sprejeti oskrbovancev domov.

Za odprt dialog različnih

Večinoma neosnovan »napad« na vlado, prek medijev iz tujine (Zgaga, angleški strokovnjak, EBU s pristranskim, neresničnim poročanjem o Sloveniji), naj bi bil sprejemljiv; na drugi strani RTV SLO kritizira, da minister Logar/vlada daje odgovor na Zgagov zapis in poroča o stanju sodstva v RS v EU … Kje so enaka merila? RTV tudi ne poroča ustrezno o pohvalnih ocenah ravnanja sedanje slovenske vlade od kompetentnih tujih ustanov in medijev. Ali ni naloga RTV SLO, da predstavlja delovanje politike, ne pa da ruši vlado, še posebej, če je ta uspešna? Rušenje katere koli vlade na nacionalni RTV najbrž ni v nacionalnem interesu, pač pa le v interesu kakih politikov oziroma lobijev. Več primerov potrjuje, da je to počela nacionalna RTV; npr. 19. maja v Odmevih, v Studiu City …


Foto: arhiv Družine


Gospa varuhinja stalno ponavlja, da ni prepovedanih tem ne prepovedanih ljudi. Včasih oddaje le dajejo videz, da je tako. Zakaj se o kritičnih zadevah ne moremo pogovarjati v odprtem dialogu različnih – ne le enih – na kaki okrogli mizi na RTV, da bi poglobljeno tematizirali stanje, ali tudi na Odmevih, kot je bilo to nekoč, zdaj že dlje časa ne več. Denimo soočenje dr. Rizmana v imenu enih podpisnikov z uglednim predstavnikom podpisnikov za vlado ali Katedre Svobode ali z g. prof. dr. Petričem? Tako pa se na RTV SLO širi (ulično) sovraštvo z neutemeljenimi žaljivimi izrazi, kot »skrajna stranka« in »zanikanje EU«, in domnevnem financiranju SDS od g. Orbana. Kje je torej resnicoljubnost, etičnost in prisebna odgovornost novinarskih hiš – predvsem nacionalne RTV – in njihovih delavcev do celotne družbe?

Objektivno neuravnoteženo poročanje

20. maja je Igor Bergant gostil g. Ferjančiča in predstavnika odvetnikov: nič ni vprašal g. Ferjančiča o problemih, ki jih je predstavil odvetnik – lahko bi oba soočil in bi dobili realnejšo sliko o stanju. Za primerjavo: 2. aprila 2020 je isti voditelj gostil šefa Evropske nogometne zveze Aleksandra Čeferina. Razglabljala sta o težavah tega športa, ker ni tekem, nobenega vprašanja ni bilo glede odgovornosti g. Čeferina, da so bile nekatere nogometne tekme žarišča širjenja epidemije, o čemer so pisali številni evropski mediji in poznavalci. Seveda ne moremo pripisati neposredne odgovornosti za to prvemu človeku evropskega nogometa. Opozoriti želim le na neverjeten primer podcenjevanja slovenskih gledalcev ob primeru neprofesionalnosti voditelja RTV Slovenija, ki kritik na račun Čeferina sploh ni omenil niti ni gosta o tem kaj vprašal. Tudi spletni portal RTV, MMC, istega opisuje zgolj kot »enega od najbolj zaposlenih ljudi«.

Opozicijo pri ključnih informativnih oddajah pri povzetkih iz državnega zbora izbirajo selektivno: zelo v ospredju so LMŠ, SD, Levica, nič pa npr. kritični odzivi Jelinčiča ali vladnih strank na to, še posebej, če so kritični do medijev. Informativne oddaje naj bi se odlikovale v kakovosti za reševanje realnih, ne pa medijsko ustvarjenih problemov ter v argumentiranem dialogu različnih, ne pa v izključevanju enih. Analiza kaže, kako ima sedanja opozicija veliko večjo vsebinsko minutažo v informativnih oddajah, kot jo je imela prejšnja opozicija, sploh pa je poročanje objektivno neuravnoteženo. Izjave premiera, denimo ob sprejemanju protikriznih zakonov, so nevsebinske in marginalizirane, večjo težo imajo neutemeljeni in nerealni ugovori opozicije. Tudi ob sprejemanju prvega težko pričakovanega protikriznega zakona, težkega več kot 3 milijarde evrov, premier Janša ni bil gost v Odmevih, pač pa g. Čeferin.


Foto: Tatjana Splichal


Dvojna merila

Nacionalni televiziji, da o radiu sploh ne govorim, pogosto očitajo dvojna merila. In res. Zakaj RTV poroča, da se je v nabavo mask oz. zaščitne opreme vpletala žena premiera Janeza Janše, v informativnih oddajah pa zamolči, da je na to temo za konkretno podjetje lobiral tudi predsednik SD Dejan Židan. In zdaj, ko je dr. Židan odstopil, je imel poslovilni nastop v Odmevih spet brez kritičnih vprašanj, denimo da je stranka SD, ki jo je šest let vodil, v milijonskem minusu …
Pohvalo vlade veleposlanikov ste dali pozno zvečer; prav tako ste o »kolesarjih« poročali, ne pa omenili v istem pasu tudi 50.000 (zdaj 100.000) podpisnikov podpore vladi … Podobno ste ravnali ob pismih levih intelektualcev, dr. Rizman je nastopil v TV Dnevniku, gostili ste ga v Odmevih. Potem se je to še ponavljalo. Ko je tehtno izjavo v podporo vladi dala Katedrala svobode (intelektualci in kulturniki), o tem sploh niste poročali. Če pa že, le obrobno in post festum. Je to javna RTV vseh državljanov?

*Prof. dr. Janez Juhant je programski svetnik na RTV Slovenija.*

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh