Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Predzadnji Nikodemov večer: Iz množičnosti v živa občestva

Za vas piše:
D. O.
Objava: 22. 11. 2012 / 11:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Predzadnji Nikodemov večer: Iz množičnosti v živa občestva

Na predzadnjem Nikodemovem večeru, v torek, 21. novembra so predstavniki različnih občestev pripovedovali osebne zgodbe o življenju v skupinah in občestvih.

Gostje večera z naslovom Iz množičnosti v živa občestva, ki je v torek potekal na Teološki fakulteti v Ljubljani so bili zakonca Vatovec, Alenka in Marko iz Neokatehumenske poti, Alenka Čampa iz Domačic ter župnik župnije Ljubljana Vič pater Marjan Čuden. Doktor Jože Ramovš je njihove osebne zgodbe o življenju v skupinah in občestvih povzel ter jim dodal antropološke utemeljitve.

Svoje vtise je za spletno Družino strnil Jan Dominik Bogataj:

Predzadnji letošnji Nikodemov večer je minil v znamenju iskrive, odprte, zabavne in poglobljene razprave o čedalje bolj pomembni temi, o majhnih skupinah v okviru župnij.

Raznoliki gosti so nam vsak iz svojega zornega kota podali svoje izkušnje, poglede, stališča, in predvsem izzive za prihodnost. Zakonca Vatovec sta predstavila svojo 20-letno zakonsko pot predvsem z vidika njunega življenja v skupnosti Neokatehumenov. Ta skupnost je nastala po koncilu kot izraz želje odraslih po ponovnem seznanjanju z vero. Njuna družina si vsakdanje življenje deli z drugimi družinami, dvakrat na teden pri bogoslužju in enkrat na mesec pri skupnem preživljanju nedelj. Ljudje so jima sčasoma tako prirasli k srcu, da sta si z njimi bližje kot z nekaterimi sorodniki. Ta skupnost ju bogati, jima daje moč za življenje po veri.

Alenka Čampa iz župnije Ljubljana Ježica je predstavila skupino za mlade mamice, ki se srečujejo vsak teden in si prav tako delijo svoje življenje, doživljanje, odnose … Skupaj molijo, se pogovarjajo in si postajajo blizu. Organizirajo duhovne vaje, sodelujejo pri prilogi časopisa Naša družina in so nasploh zgled samoiniciativne skupine, ki lahko vsakega člana obogati.

Župnijo Ljubljana Vič pa je predstavil njen župnik, frančiškan p. Marjan Čuden. Z izjemno mladostnim, živahnim in zanimivim posnetkom nam je prikazal nekatere skupine izmed dvainsedemdesetih, ki delujejo v župniji.

Potrebo človeka po skupnosti, srečanju in življenju z drugimi pa je še malo bolj strokovno utemeljil antropolog dr. Jože Ramovš. Človek je bitje odnosov in v sodobni družbi, ko je vloga in vrednost družine včasih tako načeta, so izjemnega pomena te male skupine, občestva, ki še posebej mlademu človeku omogočijo okolje za njegov razvoj, vzgojo in zorenje. To so npr. mladinske, študentske skupine, ministranti, pevski zbori, skavti, biblične in študijske skupine itd.

V takih manjših skupinah se ljudje med seboj poznajo po imenu, se zanimajo za druge in skupaj bogatijo življenja drug drugega. Prav take skupine so pot Cerkve v teh razburkanih časih, ker je Boga treba doživeti, vzljubiti in najlepša priložnost je takrat, ko si si blizu z ljudmi, ki te razumejo, spoštujejo in hočejo rasti s teboj.


Foto: UNIPAS

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh