Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Preiskava v Centru Aletti?

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 04. 04. 2023 / 14:42
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.04.2023 / 14:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
Preiskava v Centru Aletti?
V središču novih preiskav je mozaična delavnica in duhovno središče Centro Aletti, ki jo je v Rimu ustanovil p. Rupnik. FOTO: Centro Aletti

Preiskava v Centru Aletti?

Po poročanju italijanskih medijev, ki jih povzema agencija Kathpress, naj bi tudi rimska škofija začela preiskavo spornih ravnanj jezuitskega umetnika p. Marka Ivana Rupnika, ki ga več pričevanj obtožuje zlorabe duhovn(išk)e avtoritete.

Po poročanju dnevnika Il Messaggero je v središču novih preiskav mozaična delavnica in duhovno središče Centro Aletti, ki jo je v Rimu ustanovil p. Rupnik. Poročila namreč navajajo, da naj bi tudi v centru prihajalo do spornih ravnanj in kaznivih zlorab.

Papežev namestnik za rimsko škofijo kardinal Angelo De Donatis (ki naj bi, kot ocenjujejo italijanski mediji, doslej veljal za Rupnikovega podpornika) je odredil preiskavo, za njeno izvedbo pa pooblastil duhovnika Giacoma Incittija. 71-letni Incitti poučuje kanonsko pravo na Papeški univerzi Urbaniana in je tudi sodnik na prizivnem sodišču rimske škofije.

Centro Alleti se je doslej (posredno) odzval na odmevno dogajanje, povezano z njihovim ustanoviteljem, in sicer s pismom prijateljem Centra Aletti, objavljenim ob koncu februarja.

Centro Alleti se je doslej (posredno) odzval na odmevno dogajanje, povezano z njihovim ustanoviteljem, in sicer s pismom prijateljem Centra Aletti, objavljenim ob koncu februarja. V pismu sta direktorica Maria Campatelli in ekipa Centra Aletti (na spletni strani je med njimi še vedno naveden tudi p. Rupnik) naslovnikom izrazila »hvaležnost za bližino, ki ste nam jo mnogi in na mnoge načine izkazali v tem obdobju« in hkrati odprtost za resnico, ki »ni nasilna, ni agresivna, zato potrpežljivo in zaupno čakamo, da se razkrije, zavedajoč se, da ima vse svoj čas«.

Pismo odgovarja na pogosto slišano vprašanje, namreč: kako se bo nadaljevalo umetniško delo, ki so ga v centru razvijali veliko let in je bilo (doslej) v »veliko pomoč krščanski skupnosti«? Odgovor na to vprašanje je bil naslednji: »Kot dobro veste, smo se v Centru Aletti v vseh teh letih trudili delati na cerkveni način. Glede na to, da gre za bogoslužno umetnost, je način našega dela lahko samo občestven, kjer vsakdo ustvarja in dela skupaj z drugimi, in kjer to ustvarjanje pomeni posredovanje prejetega daru drug drugemu. To je način, po katerem se razodeva življenje cerkvenega telesa. Zaradi ljubezni, s katero vsakdo dela, je delež vsakogar izjemen in preobražen v skupno delo, v svobodno sinergijo, ki se izraža kot odprti dar.«

V javnosti so bili nedavno izraženi pomisleki, ali bo prišlo do preiskave v Centru Aletti tudi z vidika revidiranje njegovega finančnega poslovanja.

Po prepričanju podpisnikov pisma ima »po dolgih letih skupnega dela umetniški atelje sedaj vodstveno ekipo, ki je sposobna prevzeti odgovornost za umetniška dela tako s teološko-liturgičnega in umetniško-ustvarjalnega vidika kakor tudi s tehnično-administrativnega vidika«. To naj bi centru omogočalo, da lahko odgovori na vse že sprejete obveznosti in prejme nove.

V javnosti so bili sicer nedavno izraženi pomisleki, ali bo prišlo do preiskave v Centru Aletti tudi z vidika revidiranje njegovega finančnega poslovanja. Preiskava, ki jo na podlagi navedb rimskih medijev omenja Kathpress, tega vizitacijskega vidika ne omenja.

Kupi v trgovini

Pet jezikov odpuščanja
Medosebni odnosi
24,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh