Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rupnikovi mozaiki v Lurdu »na preizkušnji«

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 31. 03. 2023 / 15:30
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 31.03.2023 / 15:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rupnikovi mozaiki v Lurdu »na preizkušnji«
Rupnikovi mozaiki nad vhodom v lurško baziliko. FOTO: Oton Naglost

Rupnikovi mozaiki v Lurdu »na preizkušnji«

Mozaiki jezuitskega umetnika Marka Rupnika v francoskem romarskem središču Lurd bodo postavljeni na preizkušnjo.

Aprila bo delovna skupina razpravljala o nadaljnjem obstoju umetniških del na pročelju tamkajšnje bazilike, je danes ob koncu plenarnega zasedanja Francoske škofovske konference v Tarbesu in Lurdu po navedbah avstrijskega Kathpressa napovedal tamkajšnji škof Jean-Marc Micas. Skupina svetovalcev naj bi mu pomagala pri odločitvi, ki jo bo sprejel s škofovsko pristojnostjo.

Jezuitski red in Vatikan sta proti p. Rupniku zaradi obtožb o spolnem nadlegovanju in duhovnih zlorabah uvedla kazenske ukrepe, posledično pa se je začela tudi razprava o Rupnikovih umetniških delih.

Lurd je kraj, kamor prihajajo številne žrtve zlorab, da bi poiskale tolažbo in ozdravljenje.

V Lurdu je p. Rupnik leta 2008 ob 150. obletnici Marijinih prikazovanj dobil naročilo za izdelavo mozaikov na temo rožnega venca za pročelje tamkajšnje bazilike. Škof Micas je poudaril, da je Lurd kraj, kamor prihajajo številne žrtve zlorab, da bi poiskale tolažbo in ozdravljenje. Njihova stiska je zaradi Rupnikovih mozaikov prav na tem kraju zdaj še toliko večja, je dejal škof in poudaril, da »te potrebe ne smejo prezreti«.

Poleg škofa in direktorja svetišča naj bi bili člani delovne skupine vsaj ena žrtev zlorab, izvedenec za sakralno umetnost in psihoterapevt. Odbor naj bi o zadevi razpravljal brez predsodkov in ne bo smel sprejemati prenagljenih sklepov, je še sporočil škof Micas.

Nalaganje
Nazaj na vrh