Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nadškof Zore o primeru Rupnik in skupnosti Loyola: Vedno in povsod poiskati resnico

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 21. 02. 2023 / 12:16
Oznake: Duhovnik, Škof
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.02.2023 / 13:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nadškof Zore o primeru Rupnik in skupnosti Loyola: Vedno in povsod poiskati resnico
Nadškof Stanislav Zore. FOTO: Tatjana Splichal

Nadškof Zore o primeru Rupnik in skupnosti Loyola: Vedno in povsod poiskati resnico

Za francoski La Croix International je jezuit p. Daniele Libanori spregovoril o tem, kako je ugotovil, da je p. Marko Rupnik zlorabljal redovnice v slovenski Skupnosti Loyola. Povedal je, da je njegovo izredno vizitacijo v skupnosti naročil ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore. V Libanorijevih razgovorih z redovnicami se je počasi razkrilo, kaj se je v skupnosti dogajalo do leta 1993, ko je p. Rupnik šel v Rim.

Nadškofa Zoreta smo prosili za komentar dejstva, da je odkritje Rupnikovih zlorab, ki so pretresle Katoliško cerkev in jih je komentiral celo papež Frančišek, sprožila vizitacija v Skupnosti Loyola, ki jo je naročil prav on. Kot je povedal, si ni mislil, da bi se lahko razkrilo kaj takega. 

Kaj je povedal p. Libanori, preberite tukaj

P. Libanori je v intervjuju za La Croix International izjavil, da ste vi naročili preiskavo Skupnosti Loyola, ki je potem privedla do razkritja zlorab p. Rupnika. Kako to, da ste se odločili za preiskavo dogajanja znotraj Skupnosti Loyola?

Ker ta postopek še teče, ga ne komentiram.

Ste domnevali, da bi se lahko razkrilo kaj podobnega?

Absolutno ne.

Vaša želja je bila najbrž rešiti situacijo znotraj reda?

Znotraj skupnosti, ne znotraj reda. Vse drugo se je potem odpiralo kasneje.

Ali vam je p. Libanori poročal o svojih ugotovitvah, ko je zaključil vizitacijo leta 2021?

Škof Libanori me je obveščal shematično, nobenih detajlov nisem nikoli dobil. Res pa so se odpirale stvari, ki so bile nepričakovane.

Vi torej niste dobili njegovega poročila, ko je zaključil vizitacijo v skupnosti Loyola?

Seveda sem ga dobil in ga predal na Kongregacijo za ustanove posvečenega življenja in skupnosti apostolskega življenja, ki je pristojna za te postopke.

Zakaj niste o tem nič povedali na tiskovni konferenci o p. Rupniku tik pred božičem, ko ste slovenski škofje dali skupno izjavo? To je bil ključen korak pri odkrivanju zlorab s strani p. Rupnika.

Ker je dejansko takrat že bilo vse gradivo pri najvišjih odločujočih, tako pri Dikasteriju za nauk vere kot pri generalnem vodstvu jezuitskega reda in bi bilo kakršno koli razpravljanje o tem zgolj velika novica, k samemu postopku pa ne bi čisto nič konkretnega prispevalo.

Pa vendar ste vi sprožili odkritje Rupnikovih zlorab.

To ni res, jaz sem želel spoznati, kakšno je notranje življenje Skupnosti Loyola. Ker pa so se odkrile še druge stvari, pomeni, da je bilo delo dobro opravljeno.

Ali se vam osebno zdi, da bi morale biti sankcije zoper p. Rupnika bolj stroge? 

O tem naj odločajo tisti, ki so za to pristojni. V vsakem postopku morajo biti upoštevani pravni postopki in tudi kar zadeva zastaranje ali dvig zastaranja, tudi tukaj morajo veljati pravni postopki, ne pa takšna ali drugačna všečnost. To ne bi bilo dobro.

Ali ste v času, odkar veste za zlorabe, bili v stiku s p. Rupnikom?

Ne, sam nikoli nisem bil v osebnem stiku z Rupnikom. Enkrat v prvih letih, ko sem postal nadškof, sem z njim po telefonu govoril nekaj minut.

Morda veste, so zlorabljene sestre zdaj dobile kakšno pomoč?

Kot sem povedal, postopek še poteka in ga ne morem komentirati.

Ali s. Ivanka Hosta, ki je bila v času, ko naj bi se zgodile zlorabe redovnic v skupnosti Loyola, predstojnica skupnosti, spada pod vašo odgovornost in kako je z ukrepi v zvezi z njeno odgovornostjo glede dogajanja v skupnosti Loyola?

Skupnost je pod mojo odgovornostjo, vendar je potem višja odgovornost Dikasterija za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja in zdaj je stvar pri njih.

Se je tudi proti s. Ivanki Hosta sprožil postopek, da bi se ugotovilo njeno vlogo pri utišanju pričevanj o zlorabah redovnic?

Ne vem.

Kako komentirate današnjo izjavo vodstva jezuitov?

Nisem je še natančno prebral. Vidim, da je polovica bolj pojasnjevanje postopkov, druga polovica pa pojasnjuje primer. Da bi mogel povedati kaj več, bi se moral bolj poglobiti. Vi pa boste poskrbeli za to, da bodo ljudje izvedeli o izjavi.

Kakšna so vaša pričakovanja glede tega, kako se bodo zadeve razpletale?

Moje pričakovanje je vedno in povsod poiskati resnico ali se vsaj čim bolj približati resnici in ustrezno ravnati.

Kupi v trgovini

Akcija
Skrivnost mojega sina
Pričevanja
29,90€ 24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh