Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenski škofje enotno o zlorabah p. Rupnika

Za vas piše:
Mojca Purger
Objava: 22. 12. 2022 / 15:59
Oznake: Duhovnik
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 22.12.2022 / 20:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenski škofje enotno o zlorabah p. Rupnika
Tajnik SŠK Tadej Strehovec, škof Andrej Saje in nadškof Stanislav Zore. FOTO: Lojze Grčman

Slovenski škofje enotno o zlorabah p. Rupnika

Ob odkritju zlorab s strani jezuita p. Marka Ivana Rupnika so se slovenski škofje 21. decembra zbrali na izredni seji Slovenske škofovske konference (SŠK). Soglasno so sprejeli izjavo, v kateri obsojajo vsa Rupnikova čustvena, spolna in duhovna nasilna dejanja ter hudo zlorabo zakramenta sprave.

Predsednik SŠK škof Andrej Saje in ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore sta na novinarski konferenci v četrtek, 22. decembra, predstavila izjavo slovenskih škofov o zlorabah p. Rupnika in odgovarjala na novinarska vprašanja. 

"Obžalujemo, da so nedopustna dejanja ostala prikrita toliko let in da so povzročila trpljenje žrtvam in njihovim bližnjim. Obžalujemo opustitev dolžnih ravnanj odgovornih in prikrivanje dejstev spolnega in duhovnega nasilja ter zlorabe moči in avtoritete, pa ne le v primeru p. Rupnika, ampak tudi v vseh drugih primerih, ki so se zgodili v Sloveniji ali kjer koli drugje," so bili jasni v izjavi. "Vsaka zloraba duhovne moči in avtoritete za izvajanje nasilja nad drugimi podrejenimi osebami je nedopustna in je zavržno dejanje." 

Škofje so se zavzeli za večjo transparentnost in ničelno toleranco do vsakršnega nasilja ter se zavezali, da bodo z večjo pozornostjo spremljali dogajanje v cerkvenih skupnostih, da v prihodnje ne bi več prihajalo do zlorab avtoritete s strani oseb, ki imajo v Cerkvi kakršno koli vodstveno vlogo. 

Nadškof Zore je bil s pismom nekdanje redovnice seznanjen

Nadškof Zore je na vprašanje o tem, ali je tudi sam prejel pismo nekdanje redovnice s pričevanjem o zlorabah s strani p. Rupnika odgovoril, da je pismo prejel: "Sestra je pismo napisala kardinalu prefektu kongregacije, danes dikasterija za nauk vere Ladariu, ostali naslovniki smo to dobili samo v vednost. Takrat je bilo očitno, da so najpomembnejše ustanove znotraj Cerkve s stvarjo seznanjene, kar pomeni, da so postopki stekli. Kar pomeni, da kot ljubljanski nadškof nimaš nobene pristojnosti." 

Novinarske konference se je udeležilo veliko predstavnikov medijev. FOTO: Lojze Grčman

Zakaj so žrtve tako pozno spregovorile

Škofje so zavzeli jasno stališče, da žrtve niso nikoli krive za zlorabo, ki se jim je zgodila. "Smo na strani žrtev. Izražamo jim sočutje in bližino ter se zavezujemo, da jim bomo pomagali. Želimo stati ob strani tudi širši skupnosti." Škof Saje je spregovoril tudi o očitkih, ki se slišijo v javnosti, češ da so žrtve spregovorile zelo pozno. "Gre za hude travmatične izkušnje." Tajnik papeške komisije za zaščito mladoletnik Andrew Small, ki je Slovenijo obiskal novembra, je takrat povedal, da je povprečna starost prijaviteljev spolnih zlorab, ki so se jim zgodile v otroštvu, 53 let. Škof Saje je dejal, da je ob srečanjih z žrtvami in njihovimi svojci tudi on sočustvoval z njimi. "Tudi to, kar se je zgodilo zdaj, me je zelo prizadelo."

Podpirajo preiskavo prijav izpred 30 let

Škof Andrej Saje je povedal, da škofje podpirajo preiskavo prijav zoper p. Rupnika izpred 30 let. "Iz izjav vodstva jezuitov je čutiti, da so te prijave verodostojne. Ne glede na to, ali je stvar zastarana ali ne, je to vredno obsodbe, vsekakor pa preiskave, ker očitno to ni edini primer. Ne vemo, koliko primerov je bilo. Namiguje se, da je bilo več primerov. Želimo, da se v tej preiskavi ugotovi, kaj je res, in da se potem tudi ustrezno postopa. Zadeva ni zastarana, ker so se stvari ponavljale." 

Koliko je vedel nadškof Šuštar?

Anonimna žrtev p. Rupnika je pričala, da je svojo prijavo poslala tudi nadškofu Šuštarju, zato se pojavlja vprašanje, koliko je o zlorabah vedel pokojni ljubljanski nadškof. Škof Andrej Saje je bil v letih 1994 do 1997, torej v času prvih prijav zlorab, tajnik nadškofa Šuštarja. Povedal je: "Nikoli ni z nobenimi besedami ali znamenji dal vedeti kar koli, da bi se kaj zlega ali hudega zgodilo v skupnosti. Očitno je vedel za to. O tem nimamo nobenih zapisov. Lahko pa rečem, da so bila pred 30 leti merila presojanja v družbi in Cerkvi veliko bolj nedorečena. Verjetno je ukrepal na kakšen svoj način, tega ne vem. Sam sem bil takrat šele na začetku duhovniške poti in čeprav sem takrat spremljal nadškofa Šuštarja, nikoli ni dal nikakršnega znamenja, da bi bilo kaj narobe."

Tudi nadškof Zore je povedal, da v arhivu na nadškofiji ni nobene dokumentacije o prijavah zoper Rupnika.

Enoten nastop škofov

Novinarje je zanimalo še, kako škofje komentirajo ugibanja o spletkah v ozadju. Saje je poudaril, da so škofje glede odnosa do zlorab enotni. "Vsi smo se udeležili te seje. Imamo kakšna različna mnenja, ampak to, da smo drug proti drugemu, je neresnično. Je pa res, da nekateri poskušajo napraviti razdor med nami." Nadškof Zore je izrazil začudenje nad tem, kako hitro se je pričelo odkrivati "sile v ozadju" in ustvarjanje teorij zarot, ki so se izkazale za lažne novice.

Preberite celotno izjavo slovenskih škofov ob odkritju zlorab in nasilja p. Marka Ivana Rupnika

Zakaj ravno pred božičem? 

Poleg žrtev so zaradi novic o zlorabah prizadeti tudi mnogi katoličani v Sloveniji. S skupno izjavo so škofje želeli podati jasno sporočilo. "Jezus se je rodil nepričakovano, v nenormalnih okoliščinah. Rodil se je v hlevu, tam, kjer smrdi. Če rana boli, jo je treba očistiti čim prej. Tako bomo lažje praznovali tudi božič," je povedal škof Saje. 

"Jezus prihaja, da nas odreši in očisti ter pride v naše temine. Prišel je, da bi bil luč ljudem. Ne dopustimo, da zmagujejo sile teme in laži." S tem stavkom se zaključi skupna izjava o zlorabah patra Rupnika, ki so jo podpisali slovenski škofje: Andrej Saje, Peter Štumpf, Maksimilijan Matjaž, Stanislav Zore, Alojzij Cvikl, Jurij Bizjak, Anton Jamnik in Franc Šuštar. 

Kupi v trgovini

Čudovito ustvarjeni
Priročniki in vodniki
26,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh