Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Preko 100.000 udeležencev SDM bo obiskalo Auschwitz

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 23. 12. 2015 / 08:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:27
Ustavi predvajanje Nalaganje

Preko 100.000 udeležencev SDM bo obiskalo Auschwitz

Spominsko obeležje bo odprto za udeležence svetovnega dne mladih.

Več kot 130.000 udeležencev katoliškega svetovnega dne mladih julija prihodnje leto v Krakovi si želi obiskati nekdanje nemško koncentracijsko taborišče Auschwitz. Končno število bo znano šele po zaključku sprejemanja prijav na vodene skupinske oglede v sklopu SDM, je pred dnevi pojasnil tiskovni predstavnik spominskega obeležja v Oswiecimu. Med 20. in 28. julijem ter 1. in 3. avgustom bo nekdanje taborišče odprto za udeležence SDM.



Zaradi pričakovanega velikega števila obiskovalcev si mladi katoličani ne bodo mogli ogledati notranjosti taboriščnih prostorov, je še povedal tiskovni predstavnik. Posebej za udeležence SDM bodo zato pred prostore postavili informacijske panoje. Romarjem bodo razkazali najpomembnejše kraje v taboriščih Auschwitz in Birkenau. Poleg tega bodo vsi obiskovalci prejeli natisnjene vodiče v maternem jeziku.

Po navedbah poljskega predsednika Andrzeja Dude naj Auschwitz obiskal tudi papež Frančišek, česar pa iz Vatikana še niso potrdili. Papež je mlade kristjane z vsega sveta med 26. in 31. julijem prihodnje leto povabil, naj se udeležijo svetovnega dne mladih v Krakovu, ki ga tokrat prirejajo pod geslom »Blagor usmiljenim, kajti usmiljenje bodo dosegli«. Pred in po SDM pa v vseh 41 poljskih škofijah prirejajo srečanja za mlade.

Direktor spominskega obeležja Piotr Cywinski je izrazil upanje, da bo obisk muzeja za udeležence SDM »ne zgolj pomembna učna ura zgodovine, ampak predvsem edinstvena osebna izkušnja«. V Auschwitzu se lahko naučimo, kam so pred nekaj desetletji privedli sovraštvo, antisemitizem in zaničevanje človeka.

Auschwitz-Birkenau je bilo med leti 1941 in 1945 največje koncentracijsko taborišče nemških nacionalsocialistov. V času druge svetovne vojne so Nemci tam pomorili več kot 1,1 milijon ljudi; večina izmed njih so bili judje. Skoraj 40 % zabeleženih taboriščnikov je bilo Poljakov. Auschwitz leži okoli 60 kilometrov zahodno od Krakova. V začetku druge svetovne vojne je bil priključen nemškemu rajhu.

Leta 2014 je nekdanje taborišče obiskalo okoli 1,53 milijonov ljudi. Muzej stoji na območju škofije Bielsko-Zywiec, ki je tudi prevzela prijave skupin udeležencev SDM. Po navedbah poljskih medijev je pripravljena na sprejem do 300.000 mladih.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh