Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Premier Janša: »Kultura nas povezuje v prostranih obzorjih duha in širini slovenstva«

Objava: 08. 02. 2022 / 15:57
Oznake: Kultura, Praznik, Premier
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 08.02.2022 / 16:08
Ustavi predvajanje Nalaganje
Premier Janša: »Kultura nas povezuje v prostranih obzorjih duha in širini slovenstva«
FOTO: Tatjana Splichal

Premier Janša: »Kultura nas povezuje v prostranih obzorjih duha in širini slovenstva«

Da je veliko razlogov, zaradi katerih Slovenci praznujemo kulturni praznik kot državni praznik, je poslanico državljankam in državljanom ter rojakom v zamejstvu in po svetu začel predsednik vlade Janez Janša.

»Kultura je oblikovala našo identiteto in nas ohranjala kot narod na tem prepišnem delu Evrope skozi stoletja. Rasla je iz nas in mi smo rasli z njo kot narod. Zaradi zgodovinske vloge je njeno bistvo vgrajeno v temelje slovenske državnosti,« je poudaril Janez Janša.

Ne v besedah, temveč v dejanjih in številkah

In nadaljeval, da vlada namenja kulturi posebno pozornost – ne v besedah, temveč v dejanjih in številkah, ki govorijo, da Slovenija naklanja kulturi nadpovprečen delež BDP, kar jo uvršča na visoko mesto v primerjavi z drugimi evropskimi državami.

Ne le zaradi epidemije bi morali v vsem, kar določa naš vsakdan, iskati več enotnega duha. Več tega, kar nas združuje in ne ločuje.

Lanski rekorden proračun

Lanski rekorden proračun za kulturo v višini 238 milijonov € je kar za četrtino višji od proračuna, ki ga je za leto 2021 načrtovala prejšnja vlada. »Povečale so se investicije v javno kulturno infrastrukturo, sredstva za založništvo, knjižno in filmsko dejavnost, sredstva s področja ustvarjalnosti, povečala so se tudi sredstva za delovne štipendije in samozaposlene,« je naštel premier.

Sprejet ključni strateški dokument

Vlada je v tem mandatu sprejela tudi ključni strateški dokument na področju kulture, Resolucijo o nacionalnem programu za kulturo 2022 – 2029, ter Zakon o zagotavljanju sredstev za določene nujne programe v kulturi, ki do leta 2027 predvideva dodatnih 122,6 milijona €. V okviru Načrta za okrevanje in odpornost je kultura pridobila še dodatnih 86,9 milijona €, navaja Janša.

Praznik kulture je dan, s katerim izražamo svojo zahvalo in spoštovanje vsem, ki so s svojo ustvarjalnostjo in dosežki pustili neizbrisen pečat v kulturni zakladnici naroda.

Kot narod smo močni in uspešni le povezani in enotni

»Praznik kulture je dan, s katerim izražamo svojo zahvalo in spoštovanje vsem, ki so s svojo ustvarjalnostjo in dosežki pustili neizbrisen pečat v kulturni zakladnici naroda. Kultura pa nas od nekdaj tudi spominja, da smo kot narod močni in uspešni le povezani in enotni,« je podčrtal predsednik vlade.

Iskati več enotnega duha

»Živimo namreč v času, ki je poseben in od nas vseh zahteva veliko potrpežljivosti, prilagodljivosti, vztrajnosti, da vedno znova iščemo pot naprej. Ne le zaradi epidemije bi morali v vsem, kar določa naš vsakdan, iskati več enotnega duha. Več tega, kar nas združuje in ne ločuje. Kultura nas povezuje v prostranih obzorjih duha in širini slovenstva,« je prepričan Janez Janša.

Kultura je oblikovala našo identiteto in nas ohranjala kot narod na tem prepišnem delu Evrope skozi stoletja. Rasla je iz nas in mi smo rasli z njo kot narod.

Z besedami Plečnika

Poslanico je zaključil z mislijo velikega arhitekta Jožeta Plečnika, da »vsaka nesreča, ki ji nismo klonili, postane naša dobrotnica«, kar naj nas – tako premier – nagovarja z upanjem in zaupanjem, da tudi po težkih časih »vremena Kranjcem bodo se zjasnile.« »Že zarja oznanja ta dan,« je zaključil premier.

Kupi v trgovini

Prešeren in likovna umetnost
Monografije
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh