Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Premier Modi povabil papeža v Indijo

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 30. 10. 2021 / 14:46
Oznake: Papež, Premier
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.10.2021 / 14:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Premier Modi povabil papeža v Indijo
Šlo je za prvo srečanje omenjenih voditeljev. FOTO: Twitter Narendra Modi

Premier Modi povabil papeža v Indijo

Indijski predsednik vlade Narendra Modi, ki se v Rimu udeležuje srečanja voditeljev držav G20, se je srečal s papežem Frančiškom. Modijev obisk Vatikana je trajal skoraj eno uro. Indijski voditelj je med drugim papeža povabil v Indijo.

Po pogovorih s papežem sta Modija sprejela še vatikanski državni sekretar kardinal Pietro Parolin in tamkajšnji sekretar za odnose z državami nadškof Paul Richard Gallagher.

Izmenjava daril

»Med kratkim pogovorom so se pogovarjali o prisrčnih odnosih med Svetim sedežem in Indijo,« je kmalu po obisku zapisal tiskovni urad Svetega sedeža, poroča spletni portal Vatican News. Modi je papežu podaril srebrni svečnik in knjigo o zavezanosti okolju. Indijski voditelj pa je od papeža prejel v dar bronasto ploščo z napisom »Puščava bo postala vrt«, njegovo sporočilo ob svetovnem dnevu miru in dokument o človeškem bratstvu, ki sta ga papež in veliki imam Al-Azhar podpisala 4. februarja 2019.

Zadnjič sta se indijski premier in papež srečala v Vatikanu pred več kot 20 leti. Pokojni papež Janez Pavel II. je 26. junija 2000 sprejel takratnega premierja Atala Biharija Vajpayeeja.

Modijev prvi obisk Vatikana

Modijeva vlada, ki jo vodi hindujska nacionalistična stranka Bharatiya Janata (BJP), je bila ustanovljena leta 1980. Gre za prvi Modijev obiska Vatikana, odkar je leta 2014 prišel na oblast. Papež Frančišek je sicer indijsko delegacijo sprejel že leta 2016 ob kanonizaciji Matere Terezije iz Kalkute. Delegacijo je vodila takratna ministrica za zunanje zadeve Sushma Swaraj.

Kristjani v Indiji predstavljajo le 2,3 % prebivalstva.

Kristjani v Indiji pomagajo najbolj ranljivim

Katoliška škofovska konferenca Indije (CBCI) je v luči naraščajočega protikrščanskega nasilja vedno iskala dialog z vlado za dobro države. Januarja so se kardinali različnih Cerkva v Indiji srečali z Modijem in mu predstavili delo, ki ga je opravila Cerkev v Indiji na izobraževalnem, zdravstvenem in socialnem področju. Ob tem so izpostavili prizadevanja kristjanov v boju proti pandemiji covida-19 in njihovo zavezanost v korist najrevnejših in najranljivejših, kar indijski premier ceni.

Povabilo v Indijo

»Imel sem zelo toplo srečanje s papežem Frančiškom. Razpravljala sva o široki paleti vprašanj, obenem pa sem ga povabil, da obišče Indijo,« je po srečanju zapisal Narendra Modi v objavi na Twitter profilu. Indijo sta sicer doslej obiskala dva papeža. Sveti papež Pavel VI. je bil prvi papež, ki je decembra 1964 obiskal Indijo ob mednarodnem evharističnem kongresu v današnjem Mumbaju. Sveti papež Janez Pavel II. pa je v državi, ki ima skoraj 1,4 milijarde prebivalcev, gostoval leta 1986 in 1999.





Nalaganje
Nazaj na vrh