Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Premiera dokumentarca Vzporedni mehanizem globoke države [VIDEO]

Za vas piše:
A. R.
Objava: 12. 04. 2022 / 12:49
Oznake: Film, Knjiga, Politika
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 12.04.2022 / 13:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Premiera dokumentarca Vzporedni mehanizem globoke države [VIDEO]
Dr. Rado Pezdir s svojo knjigo o udbovski »ekonomiji«. FOTO: Ivo Žajdela

Premiera dokumentarca Vzporedni mehanizem globoke države [VIDEO]

V Kulturnem domu Hoče bo popoldan ob 16. uri premiera celovečernega dokumentarnega filma Vzporedni mehanizem globoke države, posnetega po istoimenski knjigi ekonomista Rada Pezdirja.

Dokumentarni film je posnet po vsebini knjige Vzporedni mehanizem globoke države, v kateri Rado Pezdir razkriva ozadje delovanja t. i. globoke države v Sloveniji.

Avtor na 624 straneh predstavi t. i. vzporedni mehanizem, to je skrivno organiziranje gospodarstva in financ s pomočjo podjetij v tujini, ki so delovala mimo oz. vzporedno z uradnimi podjetji in ustanovami. Vse je organizirala UDV, to je Uprava državne varnosti, splošno znana kot Udba.

Več o vsebini knjige preberite v članku: Rado Pezdir o globoki državi.

Istoimenski film je projekt družbe Nova obzorja, ki je nastal v sodelovanju s televizijo Nova24TV. Scenarij je napisal avtor sam, Rado Pezdir, ki je po poročanju Siol.net povedal, da je dokumentarni film precej bolj razumljiv in enostaven kot knjiga sama.


Dejal je, da je dokumentarec pogled od zgoraj. »Perspektiva, ki zaokroži celotno zgodbo in jo izpostavi kot ključno za razumevanja ne samo tranzicije, temveč 30 let razvoja slovenskega gospodarstva in političnega razvoja.«

Današnja premiera filma bo na voljo za ogled vabljenim gostom in medijem, Pezdir pa navaja, da se je produkcijska hiša že dogovorila za predvajanje dokumentarca tako v Sloveniji kot v tujini.

Kupi v trgovini

Vzporedni mehanizem globoke države
Zgodovina
40,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh