Zapri
Iskanje

Premiera filma, ki je nastal 3 desetletja po zgodovinskih dogodkih

Za vas piše:
Kaja Zupanc
Objava: 24. 06. 2022 / 08:08
Oznake: Film, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.06.2022 / 12:34
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Premiera filma, ki je nastal 3 desetletja po zgodovinskih dogodkih

Premiera filma, ki je nastal 3 desetletja po zgodovinskih dogodkih
V soboto, 25. junija, ob 21. uri bo na 2. programu RTV SLO. FOTO: Facebook Studio Siposh.
Film bo gledalce ponesel v konec 80., začetek 90. let, takratno modo, med nekam znano staro pohištvo, Zastavo 101, stare kasete in škatlico premočnih Filter 57. V igranih prizorih bo oživel duh tistega časa, ob enem pa vam bo razkritih kup resničnih zgodb, združenih v pripoved ene družine. Slovenski film z naslovom Sen 1991 bo to soboto, 25. junija ob 21. uri premierno predvajan na 2. programu RTV SLO.

SEN 1991 je nastal v produkciji filmskega studia Siposh, s podporo Slovenskega filmskega centra v sklopu praznovanja 30. obletnice razglasitve in obrambe samostojne Republike Slovenije.

Film osvetljuje obdobje med letoma 1987 in 1991 skozi prizmo slovenske družine, ki se znajde v različnih dogodkih tistega časa.

»Razvoj ideje, ki se na koncu odraža v filmu je intenziven, a zares edinstven proces, poln ustvarjalne moči, ki se združi v produkcijski ekipi. Vesel sem, da sem lahko sodeloval z izkušenimi govorci in igralci, kot tudi tistimi, ki se v avdiovizualni umetnosti še uveljavljajo - na obeh straneh kamere. Film je posvečen vsem Slovenkam in Slovencem v obdobju osamosvajanja in vsem rodovom, ki so stoletni sen ponesli v njegovo uresničitev,« je za naš spletni portal povedal režiser Matías Zemljič.


Bogata igralska zasedba

V igralski zasedbi so Ivo Ban, Luka Žerdin, Ana Lu Lamut, Sara Gorše, Gašper Lovrec, Ivan Vastl in Domen Blatnik. V dokumentarnem delu film prinaša 25 pripovedi. Vse so posnete v prostorih Cankarjevega doma, ki je ob teh zgodovinskih dogodkih odigral ključno vlogo, od stavke 5.000 delavcev Litostroja leta 1987 do novinarskih konferenc leta 1991.

FOTO: Facebook Studio Siposh.

2 pripovedi - igrana in dokumentarna

Bogat video in foto arhiv dopolni avtorsko filmsko govorico in prikliče spomine na čas, ko je bila televizija najbolj priljubljeno in razširjeno okno v svet. Vestno in požrtvovalno poročanje medijev ter siceršnja skrb za dokumentiranje tedaj aktualnega dogajanja tako dobi svoje mesto in ob enem za slehernega gledalca omogoča pravo potovanje skozi čas. 

Ustvarjalci filma so pred kamero povabili ljudi, ki jih ob prvi omembi ne povezujejo z eno ali drugo politično opcijo.

Film osvetljuje stoletni sen slovenskega naroda, da bi bili samostojen in suveren.Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh