Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Premiera za ženske v vatikanski baziliki sv. Petra

Za vas piše:
M. M. Š.
Objava: 21. 01. 2022 / 16:39
Oznake: Cerkev, Dogodek, Maša, Papež
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.01.2022 / 16:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Premiera za ženske v vatikanski baziliki sv. Petra
Na letošnjo nedeljo Božje besede bo papež prvič službo lektorata (branja beril) podelil tudi moškim in ženskam laikom. FOTO: Vatican Media

Premiera za ženske v vatikanski baziliki sv. Petra

V vesoljni Cerkvi bomo 23. januarja tretjič obhajali nedeljo Božje besede, kot je papež Frančišek določil z apostolskim pismom Aperuit illis 30. septembra 2019.

Sveti oče bo letošnjo nedeljo Božje besede obeležil na poseben način: prvič bo podelil službi lektorata (branja beril) in kateheta nekaterim laikom in laikinjam, so po navedbah Radia Vatikan sporočili s Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije.

Naloga vernikov je, da Sveto pismo ohranjajo živo prek nenehnega posredovanja in razumevanja.

Verniki bodo prejeli v dar knjigo

Papež Frančišek bo slovesno sveto mašo obhajal v baziliki sv. Petra, med obredom pa bo navzočim podaril knjigo z razlago cerkvenih očetov o 4. in 5. poglavju evangelija po Luku, s čimer želi poživiti odgovornost, ki jo imajo verniki glede poznavanja Svetega pisma, ter spomniti, da je tudi njihova naloga, da ga ohranjajo živega prek nenehnega posredovanja in razumevanja.

FOTO: Tatjana Splichal

Prvič služba lektorata in akolitata za ženske

Med evharistijo bo nekaj zelo pomenljivih trenutkov: papež bo prvič službo lektorata (branja beril) podelil tudi moškim in ženskam laikom. Z apostolskim pismom v obliki motu proprija Spiritus Domini z dne 10. januarja 2021 je namreč določil, da sta omenjeni službi v stalni in institucionalni obliki s posebnim mandatom odprti tako laikom kot tudi laikinjam. V preteklosti je bila ta služba namenjena le moškim, saj je predstavljala eno izmed stopenj na poti do duhovništva. Uveljavljena praksa v Cerkvi pa je potrdila, da se laiške službe, glede na to, da temeljijo na zakramentu krsta, lahko zaupa vsem vernikom, ki so zanje primerni, tako moškega ali ženskega spola.

FOTO: Vatican Media

Podelitev službe kateheta

Papež bo v nedeljo med posebnim obredom nekaterim laikom in laikinjam podelil tudi službo kateheta, kakor predvideva apostolsko pismo Antiquum Ministerium z dne 10. maja 2021. Izredno veliko število laikov in laikinj je neposredno sodelovalo pri širjenju evangelija s poučevanjem verouka. To so moški in ženske, ki jih vodi velika vera in so pristni pričevalci svetosti, v nekaterih primerih pa so bili tudi ustanovitelji Cerkva in so za to celo darovali svoje življenje. Tudi danes so na številnih območjih številni sposobni in vztrajni kateheti tisti, ki vodijo skupnosti in opravljajo nenadomestljivo poslanstvo pri posredovanju in poglabljanju vere.

Na številnih območjih kateheti opravljajo nenadomestljivo poslanstvo pri posredovanju in poglabljanju vere.

Po novem poseben obred

Vsaka izmed teh služb bo po novem podeljena prek obreda, ki ga je pripravila Kongregacija za bogoslužje in disciplino zakramentov in bo tokrat predstavljen prvič. Po prebranem evangeliju bodo kandidati poklicani po imenu in predstavljeni Cerkvi. Po nagovoru bodo verniki, ki jim bo podeljena služba lektorata, prejeli Sveto pismo, Božjo besedo, ki so jo poklicani oznanjati. Kateheti in katehistinje pa bodo prejeli križ, reprodukcijo križa škofovske palice (pastorala), ki sta jo uporabljala papež Pavel VI. in papež Janez Pavel II., kot znamenje misijonskega značaja službe, ki jo bodo opravljali.

Službo lektorata bodo tokrat prejeli laiki in laikinje iz Južne Koreje, Pakistana, Gane in iz različnih delov Italije, ki bodo predstavljali celotno Božje ljudstvo.

Službo kateheta pa bodo prejeli verniki s perujskega območja Amazonije, iz Brazilije, Gane, Italije, Španije in s Poljske. Vernika iz Demokratične republike Kongo in Ugande se zaradi težav s potovanjem, ki so posledica trenutnih zdravstvenih omejitev, svete maše ne bosta mogla udeležiti.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh