Zapri
Iskanje

Papež določil nedeljo Božje besede

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 01. 10. 2019 / 08:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.01.2020 / 06:15
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Papež določil nedeljo Božje besede

Papež določil nedeljo Božje besede
Motu proprij Aperuit illis: 3. nedelja med letom naj bo posvečena obhajanju Božje Besede.

Papež Frančišek želi okrepiti vlogo Svetega pisma v življenju krščanskih občestev, zato je z apostolskim pismom v obliki motu propria Aperuit illis razglasil »nedeljo Božje besede«. Kot so včeraj sporočili iz Vatikana, bo 3. nedelja med letom, torej ob koncu meseca januarja, odslej posvečena »obhajanju, premišljevanju in širjenju Božje besede«. Ni naključje, da so v Vatikanu za objavo dokumenta izbrali 30. september – na ta dan se v Cerkvi spominjamo sv. Hieronima, prevajalca Svetega pisma.

Papež je v apostolskem pismu zapisal, da je nedeljo Božje besede namenoma določil v obdobju, ko v Cerkvi obhajamo tudi molitveno osmino za edinost med kristjani, povabljeni pa smo tudi okrepiti vezi z judi. Sveto pismo namreč povezuje jude in kristjane ter obenem kristjane različnih veroizpovedi. Naslov novega dokumenta, Aperuit illis, se nanaša na stavek s konca evangelija po Luku: »Tedaj jim je odprl um, da so doumeli Pisma« (Lk 24,45).

Prvo nedeljo Božje besede bomo obhajali 26. januarja prihodnje leto, med 18. in 25. januarjem pa bomo po vsem svetu molili za edinost med kristjani. 17. januarja v Katoliški cerkvi v Italiji in Avstriji ter na Poljskem in Nizozemskem obhajajo še »dan judovstva«. »Obhajanje nedelje Božje Besede izraža ekumensko veljavo, saj Sveto pismo kaže tistim, ki ga poslušajo, pot za dosego pristne in trdne enosti,« je zapisano v novem dokumentu.

Nedelja Božje besede konec meseca januarja naj bi bila tudi priložnost za okrepitev župnijskih sodelavcev, kot so bralci beril, duhovniki pa naj bi se v vlogi pridigarjev še bolj zavedli pomena mašnih nagovorov: da smisel Božje besede razumljivo predstavijo vsem vernikom. Nedeljo Božje besede pa bi po papeževih besedah lahko uporabili tudi za to, da bi laike v župnijskih občestvih podobno kot izredne delilce obhajil primerno izobrazili za služenje Božji besedi.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan / Vatican News
Foto: arhiv Družine

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
19,90€ Poglej izdelek: Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Nalaganje
Nazaj na vrh