Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Premierna Močnikova Hvalnica stvarstvu požela stoječe ovacije

Za vas piše:
D. O.
Objava: 13. 05. 2013 / 13:15
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Premierna Močnikova Hvalnica stvarstvu požela stoječe ovacije

V Cankarjevem domu so včeraj na razprodanem koncertu zborov in orkestra Zavoda sv. Stanislava prisluhnili tudi premierni izvedbi Hvalenice stvarstva skladatelja in dirigenta Damijana Močnika.

Kot so zapisali v Zavodu sv. Stanislava, sta bila razprodan koncert in stoječe ovacije navdušenega občinstva odlični popotnici jubilejnega 20. letnega koncerta zborov in orkestra Zavoda sv. Stanislava«, ki je bil včeraj v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

Na odru več kot 400 mladih

Na koncertu je zapelo in zaigralo več kot 400 mladih iz vrst osnovnošolcev OŠ Alojzija Šuštarja, gimnazijcev in nekdanjih dijakov Škofijske klasične gimnazije. Koncert je bil eden izmed vrhuncev praznovanja 20. obletnice njene ponovne ustanovitve. Kot slavnostni govornik je nastopil tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je povedal, da delovanje različnih enot Zavoda sv. Stanislava »spodbuja tkanje prijateljstev, krepi solidarnost in medsebojno pomoč, medgeneracijske vezi pa razvijajo občutek pripadnosti, ki ga še dodatno krepita medsebojno spodbujanje in opogumljanje«.

Hvalnica stvarstvu Damijana Močnika

Premierna izvedba Močnikove Hvalnice stvarstvu (dirigiral je Damijan Močnik) v slovenskem in latinskem jeziku je bila svojevrstno duhovno-glasbeno potovanje po stvarstvu, kjer se skladatelj s Frančiškom zahvaljuje za različne dogodke v življenju slehernega človeka (smrt in ljubezen) pa tudi za stvarstvo samo (Gospod, luna in zvezde, veter in zrak, voda, ogenj in zemlja). »Močnikovo glasbeno slikanje je sprožilo stoječe ovacije celotne dvorane, čemur je sledila ponovitev zadnjega dela kantate z naslovom Hvalnica, ki se glasi: »Hvalite in slavite Gospoda, zahvaljujte se mu …«, ki so hkrati primerne in potrebne besede, da izrazimo hvaležnost Bogu za čudovit večer in 20 let Škofijske klasične gimnazije,« so še zapisali v Zavodu sv. Stanislava.

Posnetek koncerta bo možno spremljati na televiziji v nedeljo, 19. maja, ob 10.10 na TV SLO 2.


Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh