Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prenova slovenskega pastoralnega centra v Bruslju: ostala bo le fasada

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 09. 04. 2022 / 13:22
Oznake: Cerkev, Slovenija, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2022 / 13:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prenova slovenskega pastoralnega centra v Bruslju: ostala bo le fasada
FOTO: Facebook SPC Bruselj

Prenova slovenskega pastoralnega centra v Bruslju: ostala bo le fasada

Pred dvema tednoma so na Avenu de la Couronne v Bruslju pripeljali dva ogromna žerjava, na vrtu pa sestavili še tretjega. Začela se je namreč težko pričakovana obnova Slovenskega pastoralnega centra, ki bo trajala več kot eno leto.

Obnovo so načrtovali že več let, birokratska pot do gradbenega dovoljenja je bila zelo zahtevna, saj je ena od stavb SPC pod spomeniškim varstvom, druga stavba pa je bila že več let zaprta, je za Družino pojasnil tamkajšnji župnik Zvone Štrubelj.


Od nove kapele do apartmaja za slovenske družine

»Od stavbe, ki jo bomo prenovili, bo ostala samo fasada, vse drugo bo novo. V pritličju načrtujemo novo kapelo in večnamensko dvorano, v zgornjih treh nadstropjih bodo apartmaji za sprejem slovenskih družin, študentov in stažistov. Povpraševanje za kratkotrajno bivanje v Bruslju je zelo veliko, zato bodo prenovljeni prostori prišli še kako prav,« se ob začetku gradbenih del veseli Štrubelj.

SPC ima na omenjeni ulici dve stavbi, center je v stavbi na naslovu 206, stavba, ki jo bodo prenovili pa na naslovu 208. »Dokler bodo dela potekala na stavbi 208, bo SPC naprej redno deloval v istih prostorih. Ko se bomo po obnovi preselili in se bodo začela dela na stavbi številka 206, bomo pastoralno delovali v novi stavbi,« je pojasnil Štrubelj.

Prihodnje leto junija v novih prostorih

Predvideni stroški obnovitvenih del znašajo okoli dva milijona evrov, ki jih bodo večinoma pokrili s posojilom ter s podporo Cerkve na Slovenskem in darovi dobrotnikov.

Gradbena dela, ki so se začela 27. marca, bodo predvidoma trajala 14 mesecev. Želja je, da bi se prihodnje leto junija že veselili v novi stavbi.

Kako bodo v Bruslju praznovali veliko noč? »Velika večina Slovencev iz Bruslja, Luksemburga in Haaga, kar pastoralno pokriva SPC, odide za veliko noč v Slovenijo. Nekaj jih pa vendarle ostane, za tiste pripravimo spored velikonočnega praznovanja, od cvetne nedelje, do velikonočnega ponedeljka in bele nedelje. Čeprav nas je manj, vedno lepo praznujemo.«

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh