Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Veliki Britaniji postavili slovenski kozolec

Objava: 17. 02. 2022 / 14:25
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 17.02.2022 / 14:35
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Veliki Britaniji postavili slovenski kozolec
Nov kozolec, ob katerem se bodo lahko naši rojaki ponovno zbirali na piknikih. FOTO: Facebook USZS

V Veliki Britaniji postavili slovenski kozolec

Britansko-slovensko društvo je v Henleyu ob Temzi postavilo nov kozolec, ob katerem se bodo lahko naši rojaki ponovno zbirali na njihovih tradicionalnih piknikih.

Prvotni kozolec je v Anglijo prišel ob osamosvojitvi Slovenije pred 30 leti, pripeljala ga je Jana Valenčič kot razstavni element za promocijo Slovenije v blagovnici Liberty v Londonu, poroča spletni portal slovenci.si. Po koncu dogodka ga je podarila etnološkemu muzeju v Oxfordu. Tam je najprej stal poleg muzeja, kasneje so ga prestavili na deželo, v arburetum.

Britansko-slovensko društvo ga je vzelo za svojega in tam vsako leto prirejalo piknike, na katerih so se srečevale družine, v katerih je pogosto en starš Slovenec, drugi ne. Poslanstvo društva je namreč krepiti slovenstvo med tam živečimi Slovenci in Britanci.

 Ekipa Damjana Bajca s tremi pomagači je prispela v Oxford, da se takoj loti dela. FOTO: Facebook USZS

Prizadevanje takratnega veleposlanika

Kozolec so pred leti morali zaradi slabega stanja, pa tudi zaradi drugačnih načrtov arburetuma odstraniti. So si pa ves čas želeli postaviti novega na novem kraju. Pri tem jih je podpiral takratni slovenski veleposlanik v Londonu Tadej Rupel, ki jim je pomagal najti sredstva in lokacijo.

Nov kozolec je svoje mesto našel na travniku v Gillotts na obrobju mestu Henley ob reki Temzi; mesto je pobrateno z Bledom.

FOTO: Facebook USZS

Po nasvet k dolenjskim mojstrom

Po nasvetu muzeja Dežela kozolcev iz Šentruperta so našli odličnega tesarskega mojstra Damjana Bajca, ki je v sodelovanju z Dušanom Štepcem iz muzeja zasnoval zmanjšano različico Lahovega kozolca iz Migolice na Dolenjskem.

Nalaganje
Nazaj na vrh