Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Slovenci v Londonu so se v času osamosvojitve spontano povezali

Za vas piše:
M. M.
Objava: 22. 12. 2021 / 10:58
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 22.12.2021 / 11:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Slovenci v Londonu so se v času osamosvojitve spontano povezali
Ministrica (tretja z leve) v družbi avtorjev publikacije. FOTO: USZS

Slovenci v Londonu so se v času osamosvojitve spontano povezali

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je srečala s člani Slovenskega kriznega centra in avtorji publikacij o gibanju civilne družbe Slovencev v Londonu v času osamosvojitve Slovenije.

Dr. Marko Hawlina, dr. Zvezdan Pirtošek, Polonca Truden-Dobrin, mag. Miha Dobrin ter dr. Matevž Košir iz Arhiva Republike Slovenije so ministrici predstavili delovanje Slovencev v Londonu pred 30 leti, ko so se spontano in po svojih najboljših močeh vključili v dogajanje ob osamosvajanju in vojni v domovini, sporočajo z ministričinega urada.

Shod na Trafalgar Square

Dogodki v Sloveniji so spodbudili spontano povezovanje in delovanje civilne družbe v podporo slovenski samostojnosti ter ustanovitev skupine Slovenian Crisis Centre (Slovenski krizni center), ki je usklajevala delovanje skupin in posameznikov. »Med številnimi akcijami so pripravili odmeven shod na trgu Trafalgar Square, s svojo srčnostjo pa dokazali, da se sanje o priznanju samostojne in neodvisne države lahko uresničijo.«

Ministrici podarili publikacije

Ob srečanju so ministrici predali publikacije, ki so jih izdali s podporo Arhiva Republike Slovenije, in sicer: Kroniko delovanja civilne družbe v Londonu v pomoč slovenskemu osamosvajanju ter angleški in slovenski izvod kataloga z razstave, posvečene temu dogajanju. »Skupina, ki si še danes prizadeva, da se spomini na to obdobje ohranijo, je predlagala, da se k zbiranju gradiva, ki je nastalo v tem obdobju, pozove vse slovenske skupnosti po svetu,« so zapisali po srečanju.

Nalaganje
Nazaj na vrh