Zapri
Iskanje

Slovenci v Londonu so se v času osamosvojitve spontano povezali

Za vas piše:
M. M.
Objava: 22. 12. 2021 / 10:58
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 22.12.2021 / 11:05
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Slovenci v Londonu so se v času osamosvojitve spontano povezali

Slovenci v Londonu so se v času osamosvojitve spontano povezali
Ministrica (tretja z leve) v družbi avtorjev publikacije. FOTO: USZS
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je srečala s člani Slovenskega kriznega centra in avtorji publikacij o gibanju civilne družbe Slovencev v Londonu v času osamosvojitve Slovenije.

Dr. Marko Hawlina, dr. Zvezdan Pirtošek, Polonca Truden-Dobrin, mag. Miha Dobrin ter dr. Matevž Košir iz Arhiva Republike Slovenije so ministrici predstavili delovanje Slovencev v Londonu pred 30 leti, ko so se spontano in po svojih najboljših močeh vključili v dogajanje ob osamosvajanju in vojni v domovini, sporočajo z ministričinega urada.

Shod na Trafalgar Square

Dogodki v Sloveniji so spodbudili spontano povezovanje in delovanje civilne družbe v podporo slovenski samostojnosti ter ustanovitev skupine Slovenian Crisis Centre (Slovenski krizni center), ki je usklajevala delovanje skupin in posameznikov. »Med številnimi akcijami so pripravili odmeven shod na trgu Trafalgar Square, s svojo srčnostjo pa dokazali, da se sanje o priznanju samostojne in neodvisne države lahko uresničijo.«

Ministrici podarili publikacije

Ob srečanju so ministrici predali publikacije, ki so jih izdali s podporo Arhiva Republike Slovenije, in sicer: Kroniko delovanja civilne družbe v Londonu v pomoč slovenskemu osamosvajanju ter angleški in slovenski izvod kataloga z razstave, posvečene temu dogajanju. »Skupina, ki si še danes prizadeva, da se spomini na to obdobje ohranijo, je predlagala, da se k zbiranju gradiva, ki je nastalo v tem obdobju, pozove vse slovenske skupnosti po svetu,« so zapisali po srečanju.

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh