Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prepoved poučevanja za islamskega učitelja

Objava: 13. 02. 2009 / 10:21
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prepoved poučevanja za islamskega učitelja

Avstrijska ministrica za šolstvo Claudia Schmied je včeraj od mestnega šolskega sveta zahtevala, naj izda takojšnjo prepoved poučevanja za islamskega verskega učitelja, ki naj bi na srednji šoli na Dunaju delil antisemitske letake.

Učitelj je svojim učencem v času izraelske ofenzive na območju Gaze januarja razdelil seznam mednarodnih podjetij in jim prepovedal, da bi tam nakupovali, češ da so vsa podjetja s seznama 'v lasti Judov', je poročala avstrijska katoliška agencija Kathpress.

Po besedah ministrice za šolstvo je ta zahteva v nasprotju z vsemi predpisi, ki veljajo na avstrijskih šolah. Ministrica meni, da tak učitelj zagotovo ni primeren za pouk, njegove zahteve, da naj učenci ne kupujejo pri Judih, pa ne morejo in ne smejo tolerirati.

Učitelj je učencem v času izraelske ofenzive na območju Gaze januarja razdelil seznam mednarodnih podjetij, pri katerih naj učenci ne bi kupovali, ker naj bi bila "judovska". "Ta učitelj zagotovo ni primeren za pouk. Že same zahteve 'Ne kupujte pri Judih' ne moremo tolerirati," je za avstrijsko radio-televizijo ORF povedala Schmiedova in poudarila, da namerava ukrepati proti radikalnim verskim učiteljem na avstrijskih šolah.

Schmiedova se je s predsednikom islamske skupnosti v Avstriji Anasom Šakfehom nedavno sicer dogovorila, da bo omenjena skupnost verskim učiteljem odvzela pravico do poučevanja, če v okviru pouka ne bodo spoštovali demokracije, ustave in človekovih pravic. Šakfeh je zagotovil, da gre zaenkrat za edini primer tovrstne kršitve.

Nedavna raziskava raziskovalca z univerze na Dunaju je sicer pokazala, da 22 odstotkov učiteljev islama v Avstriji zavrača demokracijo, ker naj bi bila navzkriž z omenjeno vero. V Avstriji trenutno sicer živi okoli 400.000 muslimanov, kar predstavlja približno pet odstotkov prebivalstva. Večina muslimanov prihaja iz Turčije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh