Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prepoved spominskega bogoslužja za Mussolinija

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 30. 04. 2015 / 09:13
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

Prepoved spominskega bogoslužja za Mussolinija

Bogoslužij naj ne bi instrumentalizirali za politične cilje.

Južnoitalijanska nadškofija Reggio Calabria je prepovedala obhajanje spominskega bogoslužja ob 70-letnici smrti Benita Mussolinija (1883-1945). Po navedbah italijanskih medijev je svojo odločitev utemeljila s pojasnilom, da bogoslužij ne smemo instrumentalizirati za politične cilje, česar bi se bilo bati pri spominski slovesnosti za nekdanjega fašističnega diktatorja.



Bogoslužje so v cerkvi v Reggiu načrtovali pripadniki desno usmerjenega gibanja »Alleanza Calabrese«. Politiki socialno demokratične stranke PD in združenja nekdanjih partizanov Anpi pa so zoper slovesnost ostro protestirali.

Italijanski časnik »Il Messaggero« je navedel besede predsednika gibanja »Alleanza Calabrese«, Enza Vacalebreja, ki je dejal, da so Mussolinija ob koncu vojne umorili brez pravega sodnega postopka in da bi z bogoslužjem le obudili spomin na umorjenega človeka.

Mussolinija in njegovo ljubico Claro Petacci so 28. aprila ustrelili severnoitalijanski partizani in nato njuni trupli javno razstavili v Milanu. Mussolini je Italiji vladal od leta 1922 do svojega padca leta 1943.

Vir: Kathpress
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh