Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Presežena umrljivost v Sloveniji zanemarljiva

Za vas piše:
M. M.
Objava: 27. 07. 2021 / 15:26
Oznake: Covid
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 27.07.2021 / 15:33
Ustavi predvajanje Nalaganje
Presežena umrljivost v Sloveniji zanemarljiva
Kako je pandemija vpliva na umrljivost v posameznih državah? FOTO: Tatjana Splichal

Presežena umrljivost v Sloveniji zanemarljiva

Nacionalni inštitut za javno zdravje je objavil ugotovitve svetovnega konzorcija, ki je primerjal umrljivost v preteklih petih letih s številom smrti v prvem valu pandemije v obdobju med januarjem in avgustom 2020.

Ugotovili so, da se je v nekaterih državah pokazala presežna umrljivost zaradi vseh vzrokov, druge države pa so imele minimalno ali celo zmanjšano presežno umrljivost. Do letošnje jeseni bodo zaključili tudi raziskavo s podatki za celo leto 2020, ki bo dala še veliko dodatnih informacij.

V raziskavi sodelovalo 22 držav

Študija kaže, da se je v nekaterih od 22 držav povečala presežna umrljivost zaradi vseh vzrokov (Brazilija, Anglija, Francija, Italija, Severna Irska, Škotska, Španija, Švedska, ZDA in Wales).

V nekaterih je bila presežna umrljivost zanemarljiva. To velja za: Slovenija, Avstrija, Zelenortski otoki, Kolumbija, Ciper, Estonija, Izrael, Norveška in Ukrajina. 

V nekaterih pa se je presežna umrljivost celo znižala, denimo v Avstraliji, Gruziji in na Danskem.

Ustanovitev konzorcija

Univerza v Nikoziji (UNIC), njena medicinska fakulteta in raziskovalni sodelavci so razvili neke vrste svetovni projekt. Ustanovili so konzorcij COVID-19 Mortality (C-MOR), ki je združil države iz različnih koncev sveta in se osredotočil na merjenje presežne umrljivosti. Najprej je konzorcij zbral svetovno reprezentativno partnerstvo, v katerega se je združilo 58 ustanov s šestih celin.

Založba Oxford University Press je delo Presežna umrljivost zaradi vseh vzrokov in umrljivost zaradi covida-19: časovna analiza od januarja do avgusta 2020 v 22 državah objavila v reviji Journal of Epidemiology.

»Ker nove in ponavljajoče nalezljive bolezni postajajo čedalje bolj pogoste, naši rezultati prinašajo dragocena spoznanja o vplivih epidemij na prebivalstvo in tudi vpogled v to, kaj je mogoče storiti za ublažitev tega vpliva,« je poudarila dr. Christiana Demetriou, glavna raziskovalka v konzorciju.

Presežna umrljivost po spolu

Gre za eno redkih študij, ki proučuje presežno umrljivost po spolu. Raziskovalci so odkrili presežno umrljivost na Irskem zaradi povečanih primerov smrti med ženskami, medtem ko so k presežni umrljivosti v Izraelu, Ukrajini in Italiji prispevali umrli moški. Druga spremenljivka, katere vpliv so ocenjevali v tej študiji, so bili vladni omejevalni ukrepi. Avtorji so ugotovili, da so imele države s povečano presežno umrljivostjo običajno manj omejevalnih ukrepov ali pa so jih uvedle pozneje.

Nalaganje
Nazaj na vrh