Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Preučevanje slovenskih in mednarodnih vprašanj

Za vas piše:
U.
Objava: 03. 03. 2021 / 10:34
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 11:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
Preučevanje slovenskih in mednarodnih vprašanj

Preučevanje slovenskih in mednarodnih vprašanj

Pridruži se slovenskim intelektualcem, ki potujejo skozi zgodovino, filozofijo, kulturo in geopolitiko!



Fakulteta za slovenske in mednarodne študije Nove univerze doživlja nekaj težav, ki so značilne za mnoge pobude, ki zagovarjajo slovenščino, slovensko kulturo in nacionalne interese slovenske države. Kombinacija slovenskih in mednarodnih vprašanj je logična: slovenski nacionalni interesi se uveljavljajo v mednarodnih odnosih. Vendar ustanove, ki bi morale biti po definiciji zainteresirane za delovanje in dosežke FSMŠ, so pogosto brezbrižne, celo malomarne. To je bilo še posebej značilno za vlade med letoma 2009 in 2020. Upanje je, da se bodo težave zmanjšale vsaj 30 let po samostojnosti slovenske države. Gre za programe, s katerimi je mogoče razumeti in zagovarjati ozadja in perspektive slovenske narodne države.

Fakulteta za slovenske in mednarodne študije NU 2021 (krajša) from eUniverza on Vimeo.


V slovenski ustavi piše, da »smo Slovenci v večstoletnem boju za narodno osvoboditev izoblikovali svojo narodno samobitnost in uveljavili svojo državnost«. Ta svečana izjava potrebuje podrobnejše zgodovinske, sociološke in kulturološke utemeljitve; predvsem pa je treba na pretehtan, znanstveno utemeljen način predstaviti tista dejanja, ki so vgrajena v proces osamosvajanja med letoma 1987 in 1992. Poznamo najmanj štiri pripravljalna dejanja osamosvojitve: 57. številko Nove revije (1987), Pisateljsko ustavo (1988), Majniško deklaracijo (1989) in plebiscit (1990). Štirim pripravljalnim dejanjem so sledila najmanj tri izvršilna/konstitutivna dejanja: vojna za Slovenijo (junija 1991), slovenska ustava (decembra 1991) in mednarodno priznanje (januar–maj 1992). Sledilo je najmanj sedem zunanjepolitičnih potrditev: dunajski sporazum o nasledstvu SFRJ (2001), referendum o EU in Natu (2003), vstop v Nato in EU (2004), predsedovanje OVSE (2005), prevzem evra (januar 2007), vključitev v schengenski sistem (december 2007) in predsedovanje Evropskemu svetu (prvi semester 2008). Za ustanovitev države je bilo potrebnih 5 let in 7 korakov; nadaljnih 7 korakov in 16 let je bilo potrebnih za brezhibno/popolno, mednarodno dejavno in prepoznavno slovensko državnost.

FSMŠ je podobna mnogim tujim šolam in univerzam. American Studies, Jewish Studies, Études françaises (French Studies) ... so tako kot v večini modernih držav in na številnih univerzah programi, ki vsebujejo bistvene informacije o nacionalni kulturi, jeziku, pravu, politiki, zgodovini, gospodarstvu. Na naši fakulteti se sistematično zbirajo podatki o slovenskih pobudah, pomembnih dogodkih in osebnostih. Na Novi univerzi smo pred kratkim ustvarili in objavili Enciklopedijo slovenske osamosvojitve (https://enciklopedija-osamosvojitve.si).

Prof. Dimitrij Rupel

Pridruži se slovenskim intelektualcem, ki potujejo skozi zgodovino, filozofijo, kulturo in geopolitiko, tudi ti! Prvih pet študentov prejeme 50 % popusta na šolnino.


Ko izbiraš prihodnost, izberi slovensko!

Prijavni roki na dodiplomske študijske programe: od 16. 2. do 19. 3. 2021

Več na fsms.nova-uni.si!

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh