Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Francoski novomašniki pod drobnogledom Vatikana

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 06. 06. 2022 / 08:32
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 06.06.2022 / 16:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Francoski novomašniki pod drobnogledom Vatikana
Konec junija naj bi v francoski škofiji Frejus-Toulon mašniško posvečenje prejeli štirje duhovniki in šest diakonov. FOTO: Tatjana Splichal

Francoski novomašniki pod drobnogledom Vatikana

Papež Frančišek je minuli teden brez posebnega pojasnila odpovedal vsa novomašniška posvečenja v francoski škofiji Frejus-Toulon, ki so bila predvidena konec meseca junija.

Za razliko od mnogih drugih ima omenjena škofija redno nadpovprečno veliko število posvečenj, kar je morda v Rimu povzročilo določena sumničenja. V francoskih medijih ugibajo o možnih vzrokih za tako skrajen ukrep: po navedbah časnika La Croix bi bila lahko težava v »morebitnih pomanjkljivostih« pri izobrazbi bodočih duhovnikov ali pa v »neprimernosti« duhovniških kandidatov. Konec junija naj bi posvečenje prejeli štirje duhovniki in šest diakonov. Dominique Rey, škof Frejus-Toulona, je nad odločitvijo Vatikana razočaran.

Škofija Frejus-Toulon v pokrajini Var vsako leto podeli mašniško posvečenje nadpovprečnemu številu kandidatov, ne le iz Francije, temveč iz vsega sveta.

Po poročanju medijev škofija Frejus-Toulon v pokrajini Var vsako leto podeli mašniško posvečenje nadpovprečnemu številu kandidatov, ne le iz Francije, temveč iz vsega sveta.

Pred odločitvijo Vatikana naj bi škofijo obiskal marsejski nadškof in novoimenovani kardinal Jean-Marc Aveline. Po navedbah časnika La Croix se je več vatikanskih organov izreklo za »prestrukturiranje semenišča« in spremembo »škofijske politike sprejemanja« novih kandidatov. Na poizvedbo medijev vatikanski predstavniki zadeve niso podrobneje komentirali. Kot je zapisal La Croix, je trenutno težko oceniti, »ali ima ta izjemno redka odločitev Vatikana disciplinski značaj, ali pa gre zgolj za previdnostni ukrep«.

S škofije Frejus-Toulon so sporočili, da posvečenja niso bila odpovedana, ampak le »preložena«.

Škof Frejus-Toulona, 69-letni Dominique Rey, je nad odločitvijo Vatikana razočaran. Škof Rey velja za enega najpomembnejših predstavnikov nove evangelizacije v francoski Cerkvi. S škofije so sporočili, da posvečenja niso bila odpovedana, ampak le »preložena«; novega datuma še niso določili. Tamkajšnje škofijsko semenišče letos praznuje 100-letnico delovanja.

Kupi v trgovini

Rožni venec s papežem Frančiškom
Molitveniki
4,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh