Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Preveč verski Obama?

Objava: 06. 02. 2009 / 07:59
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Preveč verski Obama?

Poročali smo že, da je ameriški predsednik Barack Obama konec januarja za vodjo urada za verske zadeve v Beli hiši imenoval 26-letnega pastorja binkoštne Cerkve Josha DuBoisja. V četrtek, 5. februarja, pa je izdal tudi izvršni ukaz o ustanovitvi tega urada, s katerim je obdržal pobudo svojega predhodnika o sodelovanju vlade z verskimi organizacijami, razširil pa jo je tudi na druge sekularne dobrodelne organizacije. Pri tem je bil kot Bush deležen kritik liberalnih organizacij.

Obama je, kot poroča STA, pred izdajo ukaza na tradicionalnem molitvenem zajtrku v Beli hiši dejal, da se vera sicer prevečkrat izkorišča kot orodje za delitve, vendar pa ni vere in Boga, ki bi podpirala ubijanje nedolžnih ljudi. Ob izdaji ukaza o ustanovitvi Urada za partnerstvo na osnovi vere in skupnosti je Obama dejal, da je potrebno v času krize ponuditi pomoč ljudem, vendar pa vlada sama tega ne more storiti.
Obama je zagotovil, da urad ne bo dajal prednosti nobeni verski skupini, strogo pa se bodo tudi držali ločitve cerkve od države. Organizacije bodo prek urada dobivale pomoč in informacije, sredstva pa bodo lahko porabile le za sekularne namene, kot je hrana in stanovanja, ne pa za verske dejavnosti.
Ameriška zveza za državljanske svoboščine (ACLU) je kritična do Obame, ker ni ukinil Busheve pobude, ampak jo je celo razširil.
Obama je bil v mlajših letih organizator v skupnostih in je ugotovil, da so lahko nevladne organizacije, med njimi tudi verske, veliko bolj učinkovite pri dobrodelnih dejavnostih kot vlada. Zaradi tega je obdržal Bushevo idejo, le da jo je razširil še na sekularne organizacije.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh