Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pri Ruski kapelici pod Vršičem: Vojna ne more izničiti človečnosti

Za vas piše:
A. R.
Objava: 01. 08. 2022 / 11:06
Oznake: Dogodek, Vojna, Zgodovina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 01.08.2022 / 11:55
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pri Ruski kapelici pod Vršičem: Vojna ne more izničiti človečnosti
Ruska kapelica pod Vršičem. FOTO: Jože Potrpin

Pri Ruski kapelici pod Vršičem: Vojna ne more izničiti človečnosti

Zaradi vojne v Ukrajini je bila slovesnost pri Ruski kapelici, ki je tradicionalno zadnjo julijsko nedeljo, letos v okrnjeni obliki. Že večer prej je bila v Kranjski Gori slovesna spominska maša za umrle v nesreči na Vršiču in padle v prvi svetovni vojni.

Sveto mašo za žrtve plazu je v soboto zvečer pri Vnebovzetju Device Marije v Kranjski Gori daroval upokojeni celjski škof Stanislav Lipovšek, ki se je udeležil tudi nedeljske pravoslavne bogoslužne slovesnosti z molitvijo za pokojne vojake carske Rusije.

Spričo vojne v Ukrajini je bil pri kapelici pod Vršičem letos le kratek pietetni dogodek za člane in prijatelje Društva Slovenija Rusija. Predstavnik in bodoči predsednik društva Urban Ocvirk je v nagovoru dejal, da je ta »skromna kapelica« opomnik, da vojna ne more izničiti človečnosti, da bo ta vedno našla pot. »Kot jo je našla takrat, ko so vojni ujetniki izčrpani od vojskovanja, prisilnega dela in surovosti narave na tem mestu postavili ta večni pomnik. Ker jim je tako v vihri prve svetovne vojne velevalo srce. Z upanjem, da bo to vedno ostal kraj spoštljivega spomina, človečnosti, strpnosti in modrosti.«

V društvu, kjer so že februarja obsodili rusko agresijo na Ukrajino, poudarjajo, da Ruska kapelica pod Vršičem ostaja simbol miru in kulture spoštljivega spomina. Hkrati so poudarili, da letos še bolj kot v preteklih desetletjih, kapelica potrebuje ljudi, da se v miru ustavijo pri kapelici in prižgejo svečko proti vsem vojnam, za mir.

Ob spominskem dogodku se je začetkov srečanj pri Ruski kapelici spomnil tudi prvi slovenski premier Lojze Peterle, ki je poudaril, da je skupen spomin na mrtve »najboljša podlaga odnosov med dvema narodoma in državama«. 


Dodal je, da je v času vojne v Ukrajini nesmiselnost smrti teh vojakov »še bolj trka na našo zavest«. »Pod Vršičem ni prostora za koncept sovražnika, ampak za spomin in spravo ter voljo po sožitju, ki temelji na spoštovanju dostojanstva drugega,« je zapisal Peterle in dodal, da tu ne gre za Vzhod in Zahod, niti za leve in desne, temveč za »človeka in temeljno sporočilo o dostojanstvu, miru in spravi. Ob tem je izrazil zahvalo Gorenjcem, ki so pietetno ohranjali spomin na ruske vojake in rusko kapelico, tudi ko je politika gledala stran.

Kupi v trgovini

Razprodano
Kobzar
Poezija
58,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh