Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Spominske slovesnosti pri Ruski kapelici

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 23. 07. 2014 / 08:16
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Spominske slovesnosti pri Ruski kapelici

Spominske slovesnosti pri Ruski kapelici

Leta 1916 je med gradnjo ceste čez gorski prelaz Vršič ruske vojake zasul plaz, v spomin nanje je bila ob poti na prelaz postavljena ruska kapelica.

Pomembna cesta čez gorski prelaz Vršič je zaznamovana s tragičnim dogodkom. Leta 1916 je med gradnjo ceste ruske vojake zasul plaz, v spomin nanje je bila ob poti na prelaz Vršič postavljena Ruska kapelica, kjer je že več kot dve desetletji vsako leto spominska slovesnost. Letošnja ima poseben pomen zaradi 100. obletnice prve svetovne vojne.


Foto: arhiv Družine

Ruska kapelica vsako leto združuje najvišje slovenske in ruske predstavnike političnega, gospodarskega, verskega in kulturnega življenja. Postala je simbol prijateljstva med med Slovenci in Rusi, ki z nesebično skrbjo za spomenik poglabljajo in negujejo medsebojne vezi, hkrati pa kapelica spominja in opominja na tragičnost prve svetovne vojne.

Dogodki v spomin na tragično preminule ruske vojake se bodo zvrstili v treh dneh: od petka do nedelje. V petek bo v Frančiškanski cerkvi Marijinega oznanjenja v Ljubljani koncert ruskih duhovnih pesmi, naslednji dan pa bodo na Prešernovem trgu nastopili Orkester Slovenske vojske, ruski gardisti in garda Slovenske vojske. Nato se bo prireditev preselila v Kranjsko goro, kjer bodo na trgu pred cerkvijo zapeli pevci iz Kranjske Gore in Ruske pravoslavne cerkve. V tamkajšnji župnijski cerkvi Marijinega Vnebovzetja bo ob 19h katoliška spominska maša s pravoslavno molitvijo, Od Kranjske Gore pa se bomo poslovili z nastopom akademskega zbora Mihail Ivanovič Glinka iz St. Peterburga, ki bo v dvorani Vitranc.


Foto: Splet

Vrhunec spomina na ruske vojake bo v nedeljo, 27. julija, ko bo pri Ruski kapelici spominska slovesnost s kulturnim programom. Častni pokrovitelj slovesnosti je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Republike Slovenije Metod Dragonja.

Nastopili bodo moški zbor Vokalna akademija Ljubljana, sopranistka Martina Burger in dirigent Stojan Kuret z izvedbo dela Missa pro pace (Maša za mir, 2014) skladatelja Ambroža Čopija, ki je bilo ustvarjeno prav ob letošnji 100. obletnici začetka 1. svetovne vojne, v njem pa se bodo prepletale recitacije odlomkov Pisem s fronte. Napisali so jih slovenski in ruski vojaki. Nato bo sledilo druženje članov Društvo Slovenija Rusija in gostov iz Ruske federacije ter Slovenije. Za prijetno vzdušje bodo poskrbeli ruski gardisti in garda Slovenske vojske, Kulturno društvo Talisman, pevci Ruske pravoslavne cerkve in drugi.

Več o programu si lahko preberete tule.

Kranjska Gora je bila med prvo svetovno vojno pomembno križišče vojaških prehodov, zaradi vojne napovedi Italije Avstriji pa je postala tudi strateško pomembna. Cesto čez prelaz Vršič je gradilo več kot 10.000 ruskih vojnih ujetnikov, med katerimi jih je plaz z Mojstrovke zasul med 100 in 300, v naravni nesreči pa je umrlo še nekaj avstrijskih stražarjev. Pokopani so na grobišču pod Erjavčevo kočo in v grobnici ob ruski kapelici, ki so jo v spomin nanje postavili preživeli ruski vojaki.



Katja Cingerle

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh