Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Približevanje med pravoslavnimi in uniati v Ukrajini

Objava: 18. 10. 2011 / 07:36
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Približevanje med pravoslavnimi in uniati v Ukrajini

Ukrajinska grško-katoliška Cerkev je izdala novi katekizem v ruskem jeziku.

V Moskvi in Kijevu se krepijo znamenja občutnega približevanja med rusko pravoslavno in ukrajinsko grško-katoliško Cerkvijo, so minuli konec tedna poročanje ekumenske ustanove 'Pro Oriente' povzeli pri avstrijski katoliški agenciji Kathpress. Kot je na tiskovni konferenci v Kijevu poudaril tamkajšnji grško-katoliški višji nadškof Svjatoslav Ševčuk, je izredno vesel vsakršnih stikov med Svetim sedežem in Moskovskim patriarhatom.

Nadškof Ševčuk je imel pri tem v mislih zadnje srečanje med papežem Benediktom XVI. in vodjo urada za zunanje zadeve pri Moskovskem patriarhatu, metropolitom Hilarionom Alfejevim. Obenem je kijevski nadškof spomnil na svoje uradno srečanje s poglavarjem pravoslavne Cerkve v Ukrajini, metropolitom Vladimirjem Sabodanom. Pravoslavna Cerkev v Ukrajini velja za vejo Moskovskega patriarhata. Do srečanja je prišlo v kijevskem samostanu Pečerska Lavra.

Metropolit Hilarion je v nekem pogovoru za medije poudaril, da si v bližnji prihodnosti tudi sam želi sestati s kijevskim višjim nadškofom Ševčukom. Kot je pred kratkim dejal, njegovo imenovanje pomeni upanje za pozitiven razvoj odnosov med rusko pravoslavno in ukrajinsko grško-katoliško Cerkvijo.

Ekumenska ustanova 'Pro Oriente' pa je še poročala, da je ukrajinska grško-katoliška Cerkev nedavno izdala novi katekizem v ruskem jeziku, ki je že bil uradno predstavljen tudi v Moskvi.

Upravitelj ukrajinske župnije sv. Ignacija v Moskvi, p. Sergij Nikolenko, in urednik spletnih strani za katoličane vzhodnega obreda v Rusiji, Aleksander Švedov, sta poudarila, da je katekizem napisan po vodilu 'lex orandi - lex credendi' (zakon molitve je zakon vere), 'stebra' katehizma pa sta izpoved vere in bazilijansko bogoslužje. P. Nikolenko je še pojasnil, da je katekizem namenjen katoličanom vzhodnega obreda, ki so raztreseni po celotni Ruski federaciji. Številni katoličani vzhodnega obreda živijo v Moskvi, Sankt Peterburgu, Kaliningradu in v osrednjeruskem mestu Obninsk, kjer so zgradili prvo, zdaj že mirujočo jedrsko elektrarno na svetu.

Na fotografiji: kijevski višji nadškof Svjatoslav Ševčuk

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh