Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pričenja se dobrodelna akcija »Ne pozabimo«

Za vas piše:
Tereza Mohar
Objava: 22. 02. 2021 / 09:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 22.02.2021 / 12:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pričenja se dobrodelna akcija »Ne pozabimo«

Pričenja se dobrodelna akcija »Ne pozabimo«

Sredstva bodo namenjena posameznikom in družinam v jugovzhodni Evropi.

740 družin in posameznikov v Aleksincu in Zrenjnaninu je lani dobilo pakete pomoči v sklopu akcije »Ne pozabimo«. FOTO: Arhiv Slovenske karitas.


Slovenska karitas tudi v letošnjem postnem času začenja z dobrodelno akcijo »Ne pozabimo«, ki je že 14. po vrsti.

Zbrana sredstva bodo namenjena za pomoč najrevnejšim posameznikom in družinam na območju jugovzhodne Evrope (Bosna in Hercegovina, Srbija, Makedonija in Albanija). Zaradi epidemije koronavirusa so se razmere na teh območjih, ki so že tako socialno in ekonomsko pereče, še dodatno poslabšale.

Mnogi so izgubili delo, številne družine so se znašle v hudi stiski, prav tako se težko preživljajo starejši z nizkimi pokojninami. Veliko ljudi se je obrnilo po pomoč, saj potrebujejo hrano in osnovne pripomočke za dostojno življenje.


150 družin v občini Aleksinac in Ražanj je v času epidemije ob podpori Ministrstva za zunanje zadeve prejelo pakete s pomočjo. FOTO: Arhiv Slovenske karitas.

Konkretna pomoč v preteklih letih

Lansko leto je Slovenska karitas z akcijo »Ne pozabimo« zbrala 95.847 EUR. Z zbranimi sredstvi so škofijske Karitas preko lokalnih organizacij Karitas in skupnosti sester realizirale naslednje programe pomoči:

Škofijska karitas Ljubljana je podprla delovanje ljudske kuhinje v Sarajevu v Bosni in Hercegovini, kjer dnevno razdelijo topel obrok več kot 150 ljudem. V Zenici so redno mesečno 79 družinam razdelili pakete z osnovnimi živili.

Škofijska karitas Koper v Banja Luki v Bosni in Hercegovini podpira 50 otrok pri šolanju. Lani je družinam in posameznikom zagotovila tudi finančno in materialno pomoč ter sredstva za zaščito pred širjenjem virusa.

Nadškofijska karitas Maribor je okoli 740 družinam iz Zrenjanina in Aleksinca v Srbiji zagotovila pakete s hrano in higienskimi pripomočki. V Aleksincu podpira programa nege na domu in pralnice, ki sta lani vključevala 103 osebe, predvsem starejše.

Škofijska karitas Novo mesto v sodelovanju s sestro Vido Gerkman podpira delovanje ambulante in nego onemoglih na domu v Gramshu v Albaniji. Sestre so lani pomagale 800 ljudem. Z nakupom opreme ter obnovo so 15 družinam uredile dostojnejše bivališče.


Tudi v času karantene je sestra Vida Gerkman, ki deluje v Albaniji, nadaljevala z nego bolnikov ter obiski in pomočjo revnim družinam na domu. FOTO: Arhiv Slovenske karitas.

Škofijska karitas Celje je v Severni Makedoniji s pomočjo oskrbela okoli 1.000 oseb. Družinam je zagotovila pakete s šolskimi in drugimi potrebščinami ter podprla nakupe hrane za ljudsko kuhinjo v Skopju za pomoč s toplimi obroki.

Slovenska karitas je podprla tudi triletni razvojni projekt »Razvoj ženskega podjetništva v kmetijstvu v jugovzhodni Srbiji«, ki se je začel izvajati v januarju 2020 in ga sofinancira Ministrstvo za zunanje zadeve RS. V sklopu projekta se je lani 62 brezposelnih žensk usposobilo za postopke predelave sadja in zelenjave in za svoje produkte pridobilo certifikat kakovosti.


62 žensk iz občin Aleksinac, Knjaževac in Ražanj se je usposobilo za postopke predelave sadja in zelenjave in za svoje produkte pridobilo certifikat kakovosti. FOTO: Arhiv Slovenske karitas.

Slovenska karitas tudi letos vabi k solidarnosti vse ljudi, da ne pozabimo na revne v jugovzhodni Evropi in jim z našo pomočjo prinesemo nekaj upanja.

Svoj dar lahko nakažete na:

Slovenska karitas, Kristanova ulica 1, 1000 Ljubljana, TRR: 02140-0015556761, Sklic: 00 2518, Namen: Pomoč JV Evropa, Koda namena: CHAR, BIC banke: LJBASI2X.

Hvala za vašo pomoč!


Preberite še:
- Več luči, več upanja – zbranih skoraj 20.000 €
- Slovenska karitas pridobila še 10 kontejnerjev [VIDEO]
- Begunci v Bosni razočarani nad Evropo

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh